Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

redovna sjednica

Dom naroda danas o “operativnosti” budžeta kojeg je jučer usvojio Parlament FBiH

dom naroda fbih333

Za operativnost budžeta je potrebna i saglasnost Doma naroda, a dodatni uvjet je da ga obje razine prihvate u istom tekstu

Za danas je zakazana redovna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, dan kasnije po zasjedanju Zastupničkog doma na kojem je, među ostalim aktima, odobren Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za iduću godinu.

Za operativnost budžeta je potrebna i saglasnost Doma naroda, a dodatni uvjet je da ga obje razine prihvate u istom tekstu.

Budžet FBiH za iduću godinu predložila je Federalna vlada u skladu s budžetskim kalendarom, u iznosu 4.954.392.401 KM. U odnosu na 2019. godinu, to je iznos veći za 83 posto ili za 2,25 milijardi KM.

Osnovni razlog za ovo povećanje je integracija Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje u budžetu FBiH, čiji financijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Izmjenama Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o proračunima u Federaciji BiH, koje je jučer odobrio Zstupnički dom, a danas će, zajedno s budžetom , biti na dnevnom redu i Doma naroda, predviđeno je da Zavod PIO/MIO dobije status proračunskog korisnika.

Ako budžet i navedene zakone izglasa i Dom naroda, prihodi od uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, od 1. januara će biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa po ovom osnovu će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Iz toga proizlazi da će od 3. januara 2020. Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje postati i ‘na papiru’ budžetski korisnik, a prva penzija iz federalnog budžeta će biti isplaćena u februaru.