Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donald Trump 12. juna oči u oči s Kim Jong-unom

trump-i-kim

Upravo je objavljena informacija kako je “američki predsjednik Donald Trump saopćio da će se 12. juna u Singapuru sastati sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jong-unom.”

Vijest su objavila svjetske agencije nakon što je vodeći savjetnik sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una stigao danas u Bijelu kuću, koji je najvišerangirani zvaničnik Sjevera u posjeti američkoj administraciji u 18 godina.

Trump je izjavio, nakon sastanka u Ovalnom uredu sa šefom sjevernokorejskog pregovaračkog tima Kim Yong Cholom, da bi bila greška da ponovo otkaže samit o denuklearizaciji Korejskog poluotoka u Singapuru.

Trump je naglasio da je njegov sastanak, s najvišim sjevernokorejskim zvaničnikom, protekao duže nego što je očekivano te da je bio “veoma dobar”.

Američki predsjednik je istakao da je sastanak 12. juna “tek početak”.

– Proces će započeti 12. juna u Singapuru – rekao je Trump, javlja agencija AP.

Kim Yong Chola danas je pozdravio šef osoblja Bijele kuće John Kelly, koji ga je uveo u to zdanje kako bi se sastao s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Očekuje se da on preda Trumpu pismo čelnika Kim Jong-una, javlja agencija AP.

Kim Yong Chol


To pisma dolazi u vrijeme dok dvije zemlje rade na organiziranju samita Trumpa i Kima 12. juna u Singapuru.

Kim Yong Chole je najvišerangirani sjevernokorejski zvaničnik u posjeti Sjedinjenim Državama otkako je vicemaršal Jo Myong Rok posjetio Washington 2000. godine kako bi se sastao s tadašnjim predsjednikom Billom Clintonom