Globus

Wall Street journal

Donalda Trumpa srušile su žene

09/11/2020

Trumpova politika je više privlačila muškarce. Neke ankete pokazale su da su muškarci iz crnačke i latinoameričke populacije dali Trumpu više glasova nego 2016. godine

Među američkim biračima postoje velike razlike u pogledima na politiku i društvo, a posebno u poređenju muških i ženskih birača – muškarci više glasaju za Donalda Trumpa i najvažnija im je ekonomija.

Kako navodi Wall Street Journal, prema anketama napravljenim u periodu od januara do oktobra, 35 odsto žena i 50 odsto muškaraca pokazalo je sklonost da glasa za Trampa.

Za Josepha Bidena je bilo 43 odsto muškaraca, te 58 odsto žena. Žene sa sela u SAD većinom su za Trumpa, a one iz predgrađa za Bidena.

Prema 10 najvažnijih predizbornih anketa, Bajden je u prosjeku vodio za 19 odsto razlike kod žena.

Muškarci u predgrađima malo su bili skloniji Trumpu, dok su žene iz tih dijelova zemlje više podržavale Bidena.

Trump je 2016. godine u predgrađima pobijedio Hillary Clinton za oko četiri odsto glasova. Ankete su tada, zavisno od metodologije, pokazale da je za Trumpa glasalo između 47 i 51 odsto žena.

Politički analitičari su ponudili nekoliko razloga zašto su žene tokom ovih izbora bile sklonije Bidenu.

Trump je govorio da će biti ponovo izabran zbog dobrih ekonomskih pokazatelja uoči epidemije i muškarci su prihvatili ovaj argument.

Žene, pak, nisu smatrale da je ekonomija ojačala čak ni nakon dugog oporavka koji je uslijedio nakon finansijske krize iz 2008. i 2009. godine.

S druge strane, muškarci su ocijenili ekonomiju pozitivnom godinu dana nakon što je Trump postao predsjednik.

Recesija nastala zbog epidemije virusa korona povećala je razlike muškaraca i žena na tržištu rada. Najmanje 10 godina napretka žena na polju tržišta rada uništeno je tokom pandemije.

U septembru, posao u SAD izgubilo je 865.000 žena, a muškaraca 216.000.

Svi birači, nezavisno od toga da li su bijelci, crnci ili Latinoamerikanci, pokazuju rodni jaz u političkim i društvenim pitanjima.

Trumpova politika je više privlačila muškarce. Neke ankete pokazale su da su muškarci iz crnačke i latinoameričke populacije dali Trumpu više glasova nego 2016. godine.

Ankete sprovedene uoči izbora pokazuju da je Trumpu opala podrška kod bjelkinja sa fakultetskom diplomom.

To znači da su bjelkinje, možda, prvi put tokom posljednjih 25 godina glasale za demokrate na izborima u SAD.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.