Globus

italijanski infektolog

Dr. Bassetti: Epidemija je prošla, insistiranje na negativnom zbunjuje ljude, plašimo ih

12/07/2020

On je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izvještaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih, koliko hospitalizovanih i slično

Infektolog Matteo Bassetti, direktor Klinike za Infektivne Bolesti u Đenovi, izjavio je da je epidemija kovid-19 u Italiji prošla i da se to vidi po brojevima.

“Onaj ko prati epidemiološku situaciju u Italiji mogao bi pomisliti da smo još u jeku pune epidemije virusa korona. Svake vijesti počinju sa dnevnim izvještajima o broju zaraženih i hospitalizovanim. Ali, to je pogeršan utisak. Epidemija virusa kovid-19 je prošla, i to se vidi po brojevima. Imali smo 4.000 pacijenata u intenzivnoj njezi, a danas u zemlji sa više od 60 miliona stanovnika, samo 60”, naveo je Bassetti.

On je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izvještaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih, koliko hospitalizovanih i slično.

Prema njegovim riječima, ni u jednoj drugoj zemlji se tako ne radi, samo u Italiji, prenose mediji.

“Insistira se na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da smo uspjeli da izađemo iz krize”, kaže infektolog Bassetti.

On je ocijenio da je problem u komunikaciji i krivce vidi u lokalnim institucijama, medijima, ali i među “stručnjacima” kojima i sam pripada.

“To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plašimo ih, a zdravstvena kriza, bar što se tiče Italije je prošla”, zaključio je Bassetti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.