Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Dramatični prizori: Nevrijeme u šumi srušilo 30 hiljada stabala (FOTO)

hrv

hiljade  kubika, što je otprilike isto toliko stabala.

Nije stradala samo Medvednica nego i parkovi u gradu u kojima su šumari prebrojili oko 1400 srušenih stabala, od toga 500 samo u Maksimiru

Hrvatskešume i dalje zbrajaju štete od olujnog vjetra koji je 12., 13. i 14. maja  poharao Medvednicu i Zagreb. Konačne brojke znat će se tek nakon završetka sanacije opustošenih šuma, ali za sada procjenjuju da bi moglo biti porušeno oko 30 hiljade  kubika, što je otprilike isto toliko stabala.

Nije stradala samo Medvednica nego i parkovi u gradu u kojima su šumari prebrojili oko 1400 srušenih stabala, od toga 500 samo u Maksimiru, piše Index.hr.

“Samo na Sljemensku cestu palo je više od 500 stabala”, rekao je Damir Miškulin, voditelj zagrebačke Uprave šuma. Radnici Hrvatskih šuma su u samo dva dana uspjeli očistiti cestu i osposobiti je za promet. Njome ipak preko dana voze samo kamioni jer će sve do septembra  ostati zatvorena svaki dan između 9 i 16 sati da bi se olakšao pristup mehanizaciji koja gradi žičaru.

U Hrvatskim šumama ovu oluju uspoređuju s onom iz 2014. godine koja je nanijela ogromne štete na Medvednici. Procjenjuju da je ovogodišnja zahvatila dvostruko veću površinu, ali da je nanijela upola manju štetu. Smjer vjetra, naime, bio je gotovo identičan pa nisu jako stradala mlada stabla koja su narasla od 2014. godine.

“Velike štete od vjetra imamo jer je uglavnom riječ o prezrelim stablima koje je trebalo odavno ukloniti, ali to se posljednjih 30 godina nije radilo”, kaže Miškulin. Smatra da se šumom nije ispravno upravljalo zbog straha od javnosti koja se digne na stražnje noge čim se pipne neko stablo na Medvednici.

“Ono što je opustošila oluja Teodor 2014. godine danas je pokriveno mladom šumom bukve. Ljudi je zovu šikarom ili grmljem jer ne znaju kako izgleda mlada šuma”, rekao je Miškulin.