Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okupiran je kongres

Haos u Washingtonu: Jedna žena upucana, aktivirana Nacionalna garda (VIDEO)

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako pristalice ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu

Stotine pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se u srijedu s policijom tokom očiglednog pokušaja juriša na zgradu Kapitola.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako pristalice ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu.  Zastupnike i novinare evakuiraju iz zgrade, rečeno im je da stave plinske maske. U zgradi Kongresa su viđeni i naoružani ljudi u civilu pa je policija upotrijebila suzavac.

Više guvernera aktiviralo je snage koje šalju prema Washingtonu.

Glasnogovornica Bijele kuće objavila da je vojska, po naređenju predsjednika Trumpa, na putu prema Capitolu.

Jedna žena je u kritičnom stanju nakon što je upucana na Kapitolu, javlja CNN. Nacionalna garda je poslana kako bi protjerala demonstrante iz zgrade.

Ranjena žena u Kongresu

Brojni pripadnici sigurnosnih službi su povrijeđeni, a vozila hitne pomoći prevoze ih prema najbližim bolnicama prema prioritetima.

Pripadnici službi bezbjednosti su uperili oružje na protestante koji namjeravaju ući i u dvoranu gdje su zasjedanja. Vrata od dvorane su zabarakadirana iznutra.

“Washington Post“ izvijestio je da su dvije zgrade kompleksa Kapitol evakuisane zbog napetosti. Potpredsjednik SAD-a Mike Pence, koji je ranije odbio podržati Trumpa, odveden je na tajnu lokaciju iz sigurnosnih razloga.

Incident se dogodio nekoliko minuta nakon što je potpredsjednik Mike Pence objavio da je odbacio Trumpov zahtjev da se miješa u kongresno brojanje elektorskih glasova, samo nekoliko minuta prije nego što su delegati trebali sastati na rijetkoj zajedničkoj sjednici.

Na Twitteru se oglasio Donald Trump, koji nije osudio haos koji su stvorili njegovi pristalice.

– Molim vas, dajte podršku našoj policiji na Kapitolu i našim snagama reda. Oni su istinski na stani naže zemlje. Ostanite mirni, napisao je Trump.

Gradonačelnik Washingtona proglasio policijski sat od 18 sati po lokalnom vremenu u jeku nereda Trumpovih pristalica.

Nakon sastanak pro forme biće proglašen novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a to je Joe Biden, koji je pobijedio na izborima održanim 3. novembra prošle godine. Istina sastanak bi mogao potrajati, jer su neki republikanci u Zastupničkom domu i Senatu iznijeli prigovore.

Pence je u pismu Kongresu rekao da ne može tvrditi da “jednostrani autoritet“ donosi odluku o sljedećem američkom vrhovnom komandantu, ali je obećao da će saslušati prigovore parlamentaraca.

Pismo je distribuisano nekoliko minuta nakon što je Trump pristalicama na skupu u blizini National Malla rekao da će biti “vrlo razočaran“ ako do sada odani potpredsjednik ne bude poslušao njegove zahtjeve.

Hiljade pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio u srijedu da “nikada” neće priznati poraz, okupili su se u Washingtonu u znak protestavuoči sastanka Kongresa na kojemu se očekuje potvrda Bidenove pobjede.

Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dvije sedmice istaknuvši da “nikada” neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati” poraz, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

“Pobijedili smo na tim izborima i to uvjerljivo”, ustvrdio je.

Njegov sin Eric zagrijao je mnoštvo, koje je mahalo zastavama, neutemeljenim teorijama zavjere.

“Ima li ijedne osobe koja zaista misli da je Joe Biden dobio izbore?”, pitao se Eric, a prosvjednici su vikali “Ne”.

Sve savezne države potvrdile su da je demokrat Biden pobjednika izbora s 306 glasova elektora i propali su Trumpovi pokušaji osporavanja njegove pobjede na sudovima diljem zemlje. Biden je dobio i sedam miliona glasova građana više, ali Trump odbija priznati rezultate izbora.