Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer se obratio naciji

Drastične mjere: U Italiji se sve zatvara, radit će samo apoteke i prodavnice hrane

Giuseppe Conte

Conte je u televizijskom obraćanju rekao da sve radnje biti zatvorene, osim supermarketa, prodavnica hrane i apoteka, kao i da kompanije moraju da zatvore svoja odjeljenja koja nisu ključna za proizvodnju.

Premijer Italije Giuseppe Conte uveo je nova ograničenja u zemlji nakon najvećeg porasta broja žrtava na dnevnom nivou.

On je u televizijskom obraćanju rekao da sve radnje biti zatvorene, osim supermarketa, prodavnica hrane i apoteka, kao i da kompanije moraju da zatvore svoja odjeljenja koja nisu ključna za proizvodnju.

Prema novim mjerama, frizerske radnje i saloni ljepote će, takođe, biti zatvoreni na 15 dana, kao i barovi i restorani u kojima nije zagarantovano da će radnici od gostiju biti udaljeni najmanje jedan metar.

“Moći ćemo da vidimo efekte ovih velikih napora tek nakon nekoliko sedmica”, naglasio je Conte.

Premijer je rekao i kako garantira nastavak normalnog saobraćaja te kako će biti omogućen rad poljoprivrednicima koji hrane Italiju.

Posebno je važno da se nastavi proizvodnja potrepština za hitnu i intenzivnu pa će i te djelatnosti raditi uz pojačan oprez.

Conte je najprije svim Italijanima zahvalio na žrtvi koju podnose u crvenoj zoni i karanteni.

“Cijeli svijet gleda u nas”, rekao je i dodao kako Italija postaje uzor svima drugima iz dana u dan.

“Uvođenje crvene zone bilo je prva mjera. Danas je jasno da postupno moramo nastaviti dalje dok svi ne shvate u kakvom teškom trenutku živimo. Poduzimamo korak dalje. Italija će uvijek ostati jedinstvena zona, ali sada zatvaramo sve trgovačke djelatnosti, ostaju raditi osnovne djelatnosti poput ljekarni i prehrambenih lanaca”, rekao je i dodao da se zatvaraju svi restorani, pabovi i slične djelatnosti.

“Važno je biti savjestan i znati da smo postepeno počeli mijenjati svoje navike. Efekte naših velikih napora ćemo vidjeti tek za par tjedana. Ne možemo već sutra očekivati rezultate i to je jako važno”, rekao je.

Dodao je da ako brojevi nastave rasti, ne znači da treba odustati od ovih mjera.

“Moramo biti lucidni, rigorozni i odgovorni”, dodao je.

U Italiji u 24 sata umrlo 196 ljudi

Italija je zabilježila najviše smrti od virusa Covid-19 od svih drugih zemalja izvan Kine, gdje je u decembru počela epidemija.

U Italiji je od koronavirusa oboljelo 12.462 ljudi, od čega je u 24 sata zabilježeno 2313 novih slučajeva.

Samo u posljednja 24 sata, umrlo je 196 ljudi, a ukupno je u toj zemlji od virusa umrlo 827 osoba.