Hrvatska

Druga komemoracija u Jasenovcu: Osuditi režim u kojem su postojali ovakvi logori (FOTO)

jasenovac (2)

Tri dana nakon komemoracije koju su održali predstavnici Srba, Jevreja, Roma i antifašista, održana je službena komemoracija hrvatskog državnog vrha koji je poručio kako dogodine očekuju zajedničku kolonu u Jasenovcu

Povodom 74. godišnjice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac održana je komemoracija u organizaciji Hrvatskog sabora na kojoj je sudjelovao državni vrh.

Ovo je četvrta godina zaredom da predstavnici Srba, Jevreja, Roma i antifašista održavaju odvojene komemoracije jer smatraju da Hrvatska vlada tolerira porast fašizacije društva, javlja Anadolu Agency (AA).

Tri dana nakon komemoracije koju su održali predstavnici Srba, Jevreja, Roma i antifašista, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji osam ministara, predstavnici ambasada akreditirani u Hrvatskoj, predstavnici manjina i potomci logoraša odali su počast žrtvama logora Jasenovac i položili cvijeće ispod Kamenog cvijeta povodom pokušaja proboja logoraša iz centralnog logora 22. aprila 1945. godine.

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković nakon komemoracije je istaknuo kako je cilj današnjeg događanja “osuditi zločin i režim u kojem su postojali ovakvi logori poput Jasenovca”.

“Danas, skoro 75 godina nakon tih događanja moramo raditi na uključivosti u društvu, na smanjenju podjela, na toleranciji, dijalogu, njegovanju kulture sjećanja, na obrazovanju naših mladih o važnim trenucima hrvatske historije, osobito Drugog svjetskog rata”, rekao je hrvatski premijer.

Istaknuo je činjenicu da je kroz proteklu godinu Vlada iznjedrila novi kurikul povijesti za kojeg je ustvrdio kako je dobro prihvaćen od pripadnika svih svjetonazora, kao i od stručne te političke javnosti.

“Nije mi drago da smo imali dvije komemoracije, održavali smo dijalog, razgovarali i nadamo da će ti razgovori uroditi plodom iduće godine”, poručio je Plenković.

Dodao je kako bi jedna zajednička komemoracija u Jasenovcu bila zdrava za hrvatsko društvo, kao i za emancipaciju tema kao što je Jasenovac.

Ocijenio je kako su danas, četiri godine nakon što su predstavnici Srba, Jevreja, Roma i anfitašista odlučili raditi zasebnu komemoraciju, okolnosti drugačije s obzirom na politiku ove vlade.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako se ovdje potrebno pokloniti nevinim žrtvama koje su nastradale zbog svoje vjere, nacije i političkog opredjeljena te kako treba osuditi zločin ustaškog režima.

“Treba poslati poruku mlađim naraštajima da sloboda, demokracija i mir nisu dani sami po sebi, da zlo postoji oko nas i da se protiv njega treba boriti”, kazao je Jandroković.

Govoreći o podjelama zbog kojih postoje dvije komemoracije, poručio je kako bi volio da te podjele ne postoje i da postoji više razumijevanja.

“Teško mi je shvatiti ljude koji ne prihvaćaju i ne mogu shvatiti patnju drugog čovjeka, one koji nemaju u sebi dovoljno snage da i oni drugi imaju svoje boli, traume i mislim da trebamo raditi više na uvažavanju i toleriranju drugih”, kazao je Jandroković.

Tokom komemoracije čitana su svjedočanstva preživjelih logoraša uz glazbeni program, a na kraju su položeni vijenci.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović počast žrtvama odala je jučer, u subotu 13. aprila, kada je samostalno posjetila Spomen-područje Jasenovac gdje je položila cvijeće i upisala se u knjigu dojmova.

U ustaškom logoru Jasenovac, prema službenim podacima iz 2014. godine, stradalo je preko 83.000 Srba, Židova, Roma i antifašista te Hrvata, neprijatelja režima.