brazil

Drugi dan zaredom imaju više od 2.000 mrtvih, bolnice su im krcate oboljelih od Covid-19

nz_brazilicu_210540

Bolnice u glavnim gradovima brazilskih saveznih država dostižu svoje kapacitete, upozorili su zdravstveni službenici, a Brazil je zabilježio najveći broj smrtnih slučajeva od covida na svijetu tokom protekle sedmice

Brazil je izvijestio o 2233 smrtnih slučaja od posljedica covida-19 u posljednja 24 sata, što je drugi dan zaredom da je broj mrtvih premašio 2000, a zabilježeno je 75.412 novih slučajeva zaraze, saopćilo je ministarstvo zdravstva u četvrtak.

Južnoamerička zemlja sada je registrirala 11.277.717 slučajeva od početka pandemije, dok je, prema podacima ministarstva, službeni broj smrtnih slučajeva porastao na 272.889. Riječ je o trećem najvećem broju slučajeva zaraze na svijetu nakon SAD-a i Indije te najsmrtonosnijem izvan Sjedinjenih Država.

Bolnice u glavnim gradovima brazilskih saveznih država dostižu svoje kapacitete, upozorili su zdravstveni službenici, a Brazil je zabilježio najveći broj smrtnih slučajeva od covida na svijetu tokom protekle sedmice.

Odjeli za intenzivnu njegu za liječenje covid bolesnika dosegli su kritičnu razinu popunjenosti – preko 90 posto u 15 od 27 glavnih gradova, prema biomedicinskom centru Fiocruz.

U Porto Alegreu na jugu Brazila, glavna referentna covid bolnica prestala je primati nove pacijente jer su zauzeti svi njezini kreveti intenzivne njege. Fotograf Reutersa vidio je kako pacijenti na respiratorima ispunjavaju sobe za hitne slučajeve.

“Ovo je upozorenje. Dostigli smo kapacitet i ljudi moraju postati svjesni koliko je situacija loša”, rekao je direktor Bolnice Conceiçao Claudio Oliveira. To je prvi put da je bolnica odbila pacijente od epidemije H1N1 2009. godine. Oliveira je rekao novinarima da je bolnica zatvorila vrata kako bi izbjegla kolaps skrbi za tamošnje pacijente s covidom.

Dok se predsjednik Jair Bolsonaro zalaže protiv zatvaranja i potiče Brazilce da izlaze iz svojih domova, guverneri i gradonačelnici vode borbu kako bi proveli ograničenja, često uzalud moleći stanovništvo koje se prekalilo u sve većoj plimi epidemije.

Krajnje desni predsjednik u četvrtak je ponovno napao guvernere zbog zatvaranja, uključujući i potez savezne države Sao Paulo koja je zabranila nogometne utakmice. Bolsonaro je rekao da time povećavaju siromaštvo i da zatvaranje nije lijek.

Dok Evropa i Sjedinjene Države povećavaju vakcinisanje i smanjuju broj slučajeva, brazilska savezna vlada tek polako započinje – do sada je vakcinisano samo dva posto od 210 miliona Brazilaca.

Dva najmnogoljudnija brazilska grada, Sao Paulo i Rio de Janeiro, u četvrtak su pooštrili mjere jer se njihove bolnice bore s drugim valom virusa, predvođen zaraznijom varijantom koja se pojavila u regiji Amazone.

Mjere u Sao Paulu uključuju policijski sat od 20 do 5 sati, obustavu vjerskih službi i sportskih događaja, uključujući nogometne utakmice, ali i zabranu korištenja plaža i parkova. Država Sao Paulo, u kojoj živi oko 44 miliona ljudi, trenutno dopušta samo osnovnim trgovinama poput supermarketa i ljekarni da primaju kupce.

Zdravstveni tajnik u Sao Paulu rekao je da su bolnice u više od polovice državnih općina pune, a polovica pacijenata mlađa je od 50 godina. Prošle godine, najozbiljniji slučajevi bili su koncentrirani među starijim Brazilcima.