Ain al-Asad

Drugi napad u mjesec dana: Deset raketa palo na američku vojnu bazu u Iraku (FOTO)

EviW3xNXYAEhmYS

To je bio drugi raketni napad u Iraku u mjesec dana, i dolazi dva dana prije nego što bi papa Franjo trebao posjetiti tu zemlju

Najmanje deset raketa palo je u srijedu na iračku zrakoplovnu bazu Ain al-Asad u kojoj se nalaze američke, koalicijske i iračke snage, saopćila je iračka vojska.

To je bio drugi raketni napad u Iraku u mjesec dana, i dolazi dva dana prije nego što bi papa Franjo trebao posjetiti tu zemlju.

Napad nije izazvao značajnije gubitke, saopćila je iračka vojska, ne pružajući druge detalje.

Zvaničnik bagdadske operativne komande ranije je izjavio Reutersu da je oko 13 raketa ispaljeno s lokacije oko osam kilometara od baze, koja se nalazi u zapadnoj pokrajini Anbar.

Drugi irački sigurnosni izvor i zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman saopćili su da su rakete ispaljene iz regije Baiader, zapadno od grada Baghdadi.

Papa će posjetiti Irak od 5 do 8. marta uprkos pogoršanoj sigurnosnoj situaciji u nekim dijelovima zemlje.

U raketnom napadu 16. februara na snage pod američkim vodstvom u sjevernom Iraku ubijen je civil koji je radio pod ugovorom za vojsku i ranjen je američki vojnik.

Pukovnik američke vojske Wayne Marotto, portparol koalicije pod američkim vodstvom, saopćio je na Twitteru da su rakete pogodile zrakoplovnu bazu u 7.30 sati po iračkom vremenu u srijedu, prenosi Reuters.