Bijela kuća najavila

Drugi susret Trumpa i Kima krajem februara

trump_kim

Nema naznaka da je došlo do smanjivanja razlika između zahtjeva SAD-a da Sjeverna Koreja obustavi program nuklearnog oružja

Bijela kuća najavila je danas da će drugi susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una biti održan u februaru, prenosi CNN.

Do najave je došlo nakon što se Trump susreo s Kim Yong-cholom, desnom rukom sjevernokorejskog vođe i glavnim pregovaračem Sjeverne Koreje o nuklearnom naoružanju, odnosno denuklearizaciji te zemlje.

Trump i Kim razgovarali su više od 90 minuta u Bijeloj kući “o denuklearizaciji i drugom samitu koji će biti održan krajem februara”, saopćila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

“Predsjednik se raduje susretu s predsjednikom Kimom na mjestu koje će biti objavljeno naknadno”, dodala je.

Taj susret je uslijedio nakon prvog sastanka u petak ujutro u hotelu u Washingtonu između sjevernokorejskog dužnosnika i američkog državnog sekretara Mikea Pompea te specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za Sjevernu Koreju Stephena Bieguna.

Kim Yong-chol i Pompeo su pozirali fotografima prije nego što su održali 45-minutni sastanak koji bi mogao odrediti mogu li dvije strane ostvariti napredak.

Trojica dužnosnika su vodili dobar razgovor o naporima za postizanje napretka u vezi s obvezama koje su preuzeli predsjednik Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un tokom samita u Singapuru prošle godine, objavio je State Department.

Nema naznaka da je došlo do smanjivanja razlika između zahtjeva SAD-a da Sjeverna Koreja obustavi program nuklearnog oružja koji ugrožava Sjedinjene Države ili oko zahtjeva Pjongjanga za ukidanjem teških sankcija.