Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Černomorsk

Drugi teretni brod napustio ukrajinsku luku natovaren žitom

brod
Foto: Ukrinform

Teretni brodovi Resilient Africa i Aroyat stigli su u Ukrajinu u subotu i trebali su krenuti nakon što su utovarili skoro 20.000 tona pšenice za Afriku i Aziju

Drugi teretni brod, Aroyat, napustio je ukrajinsku crnomosku luku Černomorsk nakon utovara žita, saopćio je u petak industrijski izvor.

Teretni brodovi Resilient Africa i Aroyat stigli su u Ukrajinu u subotu i trebali su krenuti nakon što su utovarili skoro 20.000 tona pšenice za Afriku i Aziju.

Resilient Afrika napustila je Ukrajinu u utorak s 3.000 metričkih tona pšenice na brodu.

Utovar je test sposobnosti Ukrajine da ponovo otvori brodske linije nakon što je dogovor koji je uz posredovanje UN-a omogućio Ukrajini da izvozi žito propao nakon ruskog povlačenja.

Ukrajina je prošlog mjeseca najavila “humanitarni koridor” u Crnom moru kako bi oslobodila brodove blokirane u svojim lukama otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju u februaru 2022. i kako bi zaobišla propali sporazum.

Moskva često izvodi napade dronovima i projektilima na ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica.

Tri morske luke u Odesi, uključujući Černomorsk, isporučile su desetke miliona tona žitarica tokom ruske invazije u okviru sporazuma postignutog uz posredovanje UN-a.

Pet od nekoliko plovila koja su bila blokirana u Odesi do sada je napustilo luku koristeći privremeni koridor koji pokriva zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunije i Bugarske.

Crnomorska žitna inicijativa dogovorena je uz posredovanje UN i Turske u julu 2022. kako bi se borila protiv globalne prehrambene krize pogoršane ruskom invazijom na Ukrajinu, prenosi Reuters.