Vrhovni sud

Država Holandija djelimično odgovorna za smrt Srebreničana iz baze u Potočarima

srebrenica un_1000x0

Srebreničani su istjerani iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani

Vrhovni sud Kraljevine Holandije je potvrdio raniju presudu o djelimičnoj odgovornosti države Holandije za smrt Bošnjaka koji su pokušali spas pronaći u bazi holandskog bataljona u Potočarima nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Holandski bataljon je znao da je 350 muškaraca, koje su poslali iz baze u Potočarima, u stvarnoj opasnosti od napada jedinica Vojske Republike Srpske i smrti.

Vrhovni sud je danas potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca. Propustivši da to uradi, holandski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemarljiva.

“Vrhovni sud procjenjuje da je ta šansa bila 10 posto, nakon što je sud ranije procijenio da je ta šansa 30 posto. Država je stoga odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjeli ožalošćeni. Preživjeli rođaci mogu nadoknaditi štetu od države”, navedeno je u sudskoj odluci.

Sudije smatraju da holandski bataljon nije mogao spriječiti vojsku bosanskih Srba da ih uhapse.

“Holandski bataljon je bio u izuzetno teškom položaju, jer su Holanđani stajali s lakim naoružanjem protiv više sile i teško naoružanih Srba”, odluka je Vrhovnog suda Holandije u Hagu.