Globus

zagreb

Državljaninu BiH prijeti 15 godina zatvora: Ostavio je djevojku (16) da umre

18/02/2020

Za Radoja R. priča je jasna: “Bili su sami u stanu. Zaspao je, a kad se probudio ujutro, ona je bila hladna pa se uplašio..."

Narkomanske igle i kutijice s metadonima samo su dio predmeta koje je oduzela policija tokom pretresa podstanarskog stana zgrade Šenove ulice u zagrebačkom Sopotu u kojem je s petka na subotu preminula 16-godišnja djevojka.

Nakon dvodnevne policijske istrage Služba općega kriminaliteta PU zagrebačke podnijela je krivične prijave protiv Radoja R. (30), inače državljanina BiH s boravkom u RH te je predan pritvorskom nadzorniku. Osumnjičen je za dva krivična djela: da je u stanu omogućio maloljetnici uživanje droge te da joj nije pružio pomoć već ju je bešćutno u subotu ujutro zamotao u tepih i odvukao 500 metara dalje do Zemljakove ulice gdje ju je niz stepenice bacio u podrum, piše Jutarnji list.

No, krajnji “pečat” prijavi dat će rezultati obdukcije tijela preminule tinejdžerice koja će pokazati tačan uzrok smrti, a prema dosadašnjim prijavama na osnovi zatvorenog kruga indicija, ako se Radoju R. i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu i do 15 godina zatvora.

Tragična smrt srednjoškolke za kojom se tragalo od 26. januara ne prestaje biti glavna tema razgovora. Dok jedni ukazuju na letargičnost institucija pogotovo u prevenciji kod maloljetnika, drugi upiru prstom u okruženje iz kojeg djevojka potječe s obzirom na to da je dobar dio djetinjstva provela po domovima iz kojih je bježala.

Upućeni u problematiku otkrivaju nam da je porodica 16-godišnjakinje nije bila disfunkcionalna. Pokušavali su je, neslužbeno saznajemo, kontrolirati ali nisu uspjevali. U Radoju je, kako smo pisali jučer, srednjoškolka pronašla povjerenje i dobro društvo te je često svraćala u stan u Sopotu u kojem je ostao živjeti nakon smrti vlasnika.

Susjedi iz te zgrade često su ju viđali. Nerijetko je dolazila i s drugim vršnjacima. Što su radili u stanu inače, ali i kobne večeri kada je njeno srce prestalo kucati, može se samo nagađati.

Za Radoja R. priča je jasna: “Bili su sami u stanu. Zaspao je, a kad se probudio ujutro, ona je bila hladna pa se uplašio…”

Odvukao je njeno tijelo do starog skloništa zgrade u drugoj ulici gdje ju je otkotrljao niz stepenice i ostavio. Zastrašujuć prizor crnokose djevojke duge kose zamotane u tepih ubrzo je uznemirio kvart. Noge su joj virile na stepenicama, a kod sebe nije imala dokumente.

Nakon desetak sati, kad je njen identitet utvrđen, policajci su već bili na vratima stana Radoja R., a kako im on nije otvarao vrata, odlučili su se pritajiti te su ga uhapsili dok je pokušavao pobjeći iz stana u dva ujutro u nedjelju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.