Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državne apoteke naplaćuju mjerenje pritiska, neke privatne to nude besplatno

apoteka pregled (1)

Kontroliranje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi od životne je važnosti za brojne građane. Na taj način mogu se pravovremeno spriječiti različita teška oboljenja.

Zbog gužvi u ambulantama i bolnicama doktori građanima često preporučuju da pritisak i šećer u krvi mogu kontrolisati i u apotekama.

Međutim, finansijska situacija pojedinih građana, koji svakako moraju kupovati pojedine lijekove, ne dozvoljava im da to čine, budući da državne apoteke, primjerice u Sarajevu, naplaćuju mjerenje pritiska i šećera u krvi.

Javna ustanova Apoteke Sarajevo, koja ima na desetine poslovnica u glavnom gradu BiH, u svojim objektima naplaćuje mjerenje krvnog pritiska jednu KM, a nivo šećera u krvi 1,5 KM.

Na pitanje portala Fokus.ba da li ova javna ustanova ove usluge nudi besplatno ugroženim kategorijama stanovništva, iz Apoteka Sarajevo odgovararaju:

“Kao društveno odgovorna zdravstvena ustanova, JU Apoteke Sarajevo, periodično, tokom godine organizuje manifestacije u kojima građani imaju priliku besplatnog mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska kao i mjerenja starosti krvnih sudova. U prethodnom periodu, tačnije 11. i 12. novembra 2016 godine, organizovali smo manifestaciju ‘Dani sa Apotekama Sarajevo’, gdje su građani imali priliku koristiti gore navedene pogodnosti. Također, planiramo organizovati istu manifestaciju i to 10. i 11. marta 2017 godine, gdje će građani ponovo imati priliku da besplatno mjere šećer u krvi, krvni pritisak i starost krvnih sudova.”

Dok državne apoteke naplaćuju mjerenje pritiska, pojedine privatne apoteke to nude i besplatno.

“Bez obzira da li građani kupe nešto kod nas ili ne, pritisak mogu besplatno izmjeriti”, rekli su za portal Fokus.ba iz jedne privatne apoteke u sarajevskoj općini Novi Grad.