Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni udar u Venecueli? Policijski helikopter granatirao vladine ustanove

venecuela

Policijski helikopter bacio je granate u Caracasu na sjedište Vrhovnog suda i otvorio vatru na ministarstvo unutrašnjih poslova, rekli su venezuelski predsjednik Nicolas Maduro i njegova vlada, osuđujući taj “teroristički napad” u kojemu niko nije stradao.

“Aktivirao sam sve oružane snage u obranu reda. Ubrzo ćemo naći helikopter i one koji su izveli taj teroristički napad”, izjavio je predsjednik na proslavi Dana novinara u predsjedničkoj palači Miraflores.

Okolinu palate čuvaju jake policijske snage kao i vojna oklopna vozila. U napadu niko nije ozlijeđen i nije počinjena veća materijalna šteta.

https://www.youtube.com/watch?v=E6IU1codg6U

Veoma brzo nakon napada muškarac Oscar Perez se predstavio kao opozicija “kriminalnoj vladi” i kazao kako je upravo on pilot koji upravljao helikopterom iz kojeg je pucano na zgradu Vrhovnog suda.

– Venecuelanci, draga braćo, govorimo vam u ime države. Mi smo koalicija vojske, policije i civila u potrazi za jednakošću i protiv smo kriminalne vlade. Imamo dva izbora: da nam sutra sudi naša savjest i ljudi ili da danas počnemo da se oslobađamo ove kriminalne vlade – kazao je Perez.

Također je potvrdio da nema nikakve političke pozadine.

https://www.youtube.com/watch?v=rytPFv5AChY

Maduro je prvotno spomenuo dvije granate, ali su potom u saopštenju iz ureda predsjednika navedene četiri, “kolumbijskog porijekla i izraelske proizvodnje” kao i 15 pucnja ispaljena na ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vlada je u saopštenju objavila da je policijski helikopter ukrao policijski pilot Oscar Perez koji se proglasio pobunjenikom protiv Madura. Po nekim izvještajima, helikopter za sobom vukao natpis na kojemu je pisalo “Sloboda!”.

U Venezueli već tri mjeseca traju protesti protiv Madura. Mnogi su Venezuelanci bijesni na Madurovu vladu, koju optužuju za sve veću inflaciju, nestašice svega – od hrane do lijekova, te za gušenje ljudskih prava.

Demonstranti traže izbore, oslobađanje uhapšenih aktivista, međunarodnu pomoć i autonomiju parlamenta koji je pod vodstvom oprobene većine. U protestima je dosad poginulo najmanje 75 osoba.