rekordan "ulov"

Dubrovačka policija izložila 72,9 kilograma kokaina vrijednog milione (FOTO)

Dubrovnik: Policija pronašla sto kilograma kokaina među bananama
08.03.2021., Policijska postaja Viila Palma, Dubrovnik - Konferencija za medije povodom zapljene vise desetaka kilograma kokaina na podrucju Doline Neretve. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Droga je namijenjena crnom tržištu Hrvatske i Evropske unije, pretpostavlja se da je stigla iz Južne Amerike, za što krijumčari sve više uz talijanske luke i luku Rijeka, koriste luku Ploče

Dubrovačka policija izložila je u ponedjeljak novinarima 72,9 kg kokaina koje je zaplijenila nakon što je dovršila opsežno kriminalističko istraživanje u dolini Neretve, a koja je dio jedne od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina.

Na području Opuzena u subotu navečer uhićene su tri muške osobe stare 35, 41 i 47 godina, od kojih dvije u samom kontejneru prilikom vađenja kokaina, a treća je čuvala stražu u neposrednoj blizini, rečeno je uz napomenu da su dvojica iz doline Neretve.

Protiv njih je podnesena kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sklopu zločinačkog udruženja i kasno sinoć su predani pritvorskom nadzorniku te se nalaze pod ingerencijom Uskoka, rečeno je na konferenciji za tisak u Dubrovniku.

Uskok je, pak, izvijestio da je na temelju kaznene prijave Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, pokrenuo istragu protiv trojice hrvatskih državljana rođenih 1974., 1986. i 1980. ) te da je od suca istrage zatražio da im odredi istražni zatvor.

Zaplijenjeni kokain, pakiran u 60 paketića, visoke je čistoće, njegova cijena na crnom tržištu kreće se oko između 35 i 40 hiljada eura za kilogram naveliko ili oko stotinu eura po gramu na malo, kazala je policija i procijenila da se radi o količini droge vrijedne od 50 do 70 miliona kuna.

Droga je namijenjena crnom tržištu Hrvatske i Evropske unije, pretpostavlja se da je stigla iz Južne Amerike, za što krijumčari sve više uz talijanske luke i luku Rijeka, koriste luku Ploče.

Kokain se nalazio u kontejneru s bananama koje su bile namijenjene firmi Frigo Bonsai, čije je suvlasnica bivša gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur, ali je policija kazala da ta firma nema nikakve veze s krijumčarenjem droge.

Policija je tokom 2021. godine u dvije akcije spriječila krijumčarenje 219 kilograma kokaina, od kojih je pronašla i zaplijenila 98 kilograma kokaina, što predstavlja jednu od najvećih zapljena kokaina u posljednjih 20 godina. Razbijene su dvije zločinačke organizacije, a uhićeno je ukupno sedam osoba.

Dubrovačko-neretvanska policija navodi da ovom akcijom nastavlja niz uspješnih zapljena velikih količina droga. U posljednjih deset godina, dodaju, dubrovačko-neretvanska policija zabilježila je preko 5600 zapljena droga, među kojima se ističe više od 115 velikih zapljena u kojima je pronađeno preko dvije tone marihuane, 70 kilograma heroina te 113 kilograma kokaina, prenosi Hina.