Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Đukanović: Ponosni smo na način na koji smo obnovili državu

crna gora nez1

Intoniranjem državne himne Crne Gore, večeras je na Trgu nezavisnosti u Podgorici otpočela centralna proslava jubileja deset godina obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti Crne Gore. Svečane govore održali su predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, javlja Anadolu Agency (AA).

Crna Gora danas slavi Dan nezavisnosti. Prije deceniju obnovljena je državna samostalnost, pa je Vlada Crne Gore tim povodom organizovala veliku proslavu na Trgu nezavisnosti.

Večerašnjoj proslavi prisustvovalo je oko 600 zvanica, među kojima su bili predstavnici tri grane vlasti, ambasadori stranih zemalja u Crnoj Gori, kao i predstavnici javnog, političkog, kulturnog i sportskog života.

crna gora nez

Predsjednik Vlade Milo Đukanović rekao je na početku govora da “smo ispunjeni ponosom i zadovoljstvom zbog načina na koji smo 2006. obnovili državu”.

“Ne dešava se često, na Balkanu posebno, da jedan narod mirnim putem rješava tako složena državna pitanja. Zato je ovaj datum jedan od najznačajnijih u cijeloj crnogorskoj, a možda i balkanskoj istoriji. Vrijeme je potvrdilo moje riječi izgovorene na ovom trgu uoči referenduma – da u Crnoj Gori neće biti poraženih, da ćemo svi biti pobjednici. Potvrđuju to svi uspjesi koje je Crna Gora ostvarila tokom prve decenije svog samostalnog državnog puta”, rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je referendum o obnovi nezavisnosti uslijedio kao završni čin dugog i kompleksnog procesa osvješćenja i emancipacije crnogorske politike i crnogorskog društva u cjelini.

crna gora nez3

“Izazovi i prijetnje kojima je Crna Gora bila izložena u posljednjoj deceniji prošlog i u prvim godinama ovog vijeka učvršćivali su odlučnost za obnovu nezavisnosti. Blok za nezavisnu Crnu Goru, zasnovan na povjerenju u demokratski put obnove države, podsticao je duh slobode i vjeru u pobjedu. On je objedinio sve suverenističke snage u Crnoj Gori i postao snažan kohezioni faktor njene populacije širom svijeta. Probuđeno je samopouzdanje, osnažena slobodarska i državotvorna tradicija, rasplamsale su se patriotske emocije”, naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer se osvrnuo i na ekonomski razvoj i napredak koji je Crna Gora ostvarila u prvoj deceniji državne samostalnosti.

crna gora nez2

“Svi pokazatelji su pozitivni i veoma ohrabrujući. Tempo uvećanja BDP-a, kao i plata i penzija, rast zaposlenosti, priliv direktnih stranih insvesticija, brzina konvergencije s evropskim nivoom razvijenosti, smanjenje siromaštva i produženje životnog vijeka. Posebnu vrijednost rezultatima na ovom planu daje okolnost da su ostvareni u godinama razarajuće ekonomske i finansijske krize u Evropi i svijetu, čija ograničenja logično trpi i crnogorska ekonomija. S druge strane, svjesni smo da je naša ekonomska i razvojna perspektiva opterećena brojnim naslijeđenim problemima i novim izazovima, od neuravnoteženog regionalnog razvoja do problema nezaposlenosti, posebno mladih ljudi sa fakultetskim diplomama. Zato je unapređenje kvaliteta obrazovanja jedna od krucijalnih pretpostavki dinamičnog demokratskog, ekonomskog i ukupnog državnog razvoja, zapravo pitanje naše budućnosti”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk obratio se okupljenima na Trgu nezavisnosti na crnogorskom jeziku.

crna gora nez4

“Samo oni narodi koji pamte su veliki. Crna Gora slavi deceniju nezavisnosti. Ova nezavisnost je moguća zato što su Crnogorci zapamtili svoju lijepu, a nekad i tragičnu istoriju”, rekao je Tusk na tečnom crnogorskom jeziku.

Poručio je da o veličini države ne govori prostor, kao što i o veličini naroda ne govori broj.

“Danas kažemo velika Crna Gora, jer o njenoj veličini nisu odlučile geografske karakteristike, nego hrabrost i mudrost. Bili ste hrabri boreći se za nezavisnost. Niste očekivali nikakvu milostinju, već poštovanje i razumijevanja vaših velikih, ali opravdanih ambicija”, istakao je Tusk.

U okviru svečanosti, priređen je i kulturno-umjetnički program.