Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duterte izdao naredbu vojnicima: Žene pobunjenika gađajte “tamo dolje”

duterte

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte proglašen je mrziteljem žena i mačo-fašistom nakon što je naredio svojim vojnicima da pucaju ženama pripadnicama komunističkih pobunjeničkih snaga u “spolne organe”.

Duterte je objasnio svoju naredbu rekavši kako će žene bez spolnog organa biti “beskorisne” te tako nema potrebe ubijati ih.

U govoru je koristio riječ “bisong” što je riječ za ženski spolni organ, a kasnije je višestruko cenzurisan, a riječ je zamijenjena crticom.

Navodno je naredba izazvala reakcije smijeha u publici, mada je okrutnost predsjednika naišla na burne komentare humanitarnih organizacija i ženskih grupa u regiji.

Duterte je poznat po šovinističkom stavu prema ženama, a posebno je okrutan bio tokom izborne kampanje 2016. kada se sprdao sa silovanjem i smrću australske misionarke u zatvoru.

Prošle sedmice Međunarodni kriminalni sud razmatrao je pritužbe da je Duterte počinio zločine protiv čovječnosti u brutalnoj kampanji protiv droge, gdje je živote izgubilo više od 4.000 ljudi.