Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Duterte: Pobijte teroriste, ne marite za živote civila

Rodrigo Duterte

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte naredio je vojsci da unište filipinski ogranak terorističke organizacije ISIS koji kontrolira grad Marawi u kojem sukobi traju već pet sedmica, javlja Anadolu Agency (AA).

Teroristi grupe Maute kao živi štit koriste veliki broj civila koji je zarobljen u centru grada, a predsjednik Duterte je vojnicima poručio da ne mare za civile i njihove živote u borbi protiv terorista jer, kako je kazao, ti civili su sami odgovorni zato što nisu pobjegli iz grada ili našli sigurno sklonište.

Vojnicima je obećao da neće završiti u zatvoru ukoliko dođe do civilnog stradanja.

“Samo nastavite stiskati obarače na puškama. Kritikovat će nas, ali ako i bude civilnih žrtava to neće biti s namjerom. Ne oklijevajte ubijati neprijatelje samo zato što se tamo nalaze i civili. Odgovornost civila je da pobjeglu ili nađu sklonište. Rat je rat i žao mi je zbog toga“, poručio je Duterte u obraćanju vojnicima i naciji posredstvom državne televizije.

Kontraverzni filipinski predsjednik Duterte je također, kazao da neprijatelje, teroriste treba “pošteno ubijati“ mecima, a ne brutalnim vješanjem ili klanjem.

Krajem maja, pripadnici terorističke grupe Maute su uz podršku grupe Abu Sayyaf zauzeli grad Marawi, nakon čega je predsjednik Duterte proglasio vanredno stanje na otoku Mindanao i naredio operaciju oslobađanja grada u kojem je još uvijek zarobljeno najmanje 500 civila, a kojeg je napustilo 246.000 ljudi.

Prema podacima filipinske vojske, u dosadašnjim sukobima poginulo je najmanje 27 civila, 299 terorista i 71 pripadnik filipinskih snaga sigurnosti, međutim precizniji bilans stradanja će biti poznat tek nakon što grad bude oslobođen.