SAD

Dužnosnik za sigurnost: Odgovor policije na pucnjavu u Teksasu bio je pogrešan

teksas pucnjava ss yt

Viši dužnosnik na mjestu događaja odlučio je pričekati dok školski domar ne stigne s ključevima jer su mislili da do tada ili “djeca nisu u opasnosti” ili “više niko nije živ”

Policija je donijela “pogrešnu odluku” jer nije uspjela upasti u učionicu osnovne škole u Uvaldeu u Teksasu kada je naoružani napadač ubio 19 djece, tvrdi najviši dužnosnik za sigurnost.

– Kad bih mislio da će to pomoći, izvinio bih se – rekao je Steven McCraw tokom burne pres-konferencije u petak.

Policajci su odgodili ulazak jer nisu vjerovali da se još uvijek radi o situaciji “aktivnog strijelca”, rekao je. No, učenici su unutra pozivali policiju moleći ih da uđu.

McCraw je potvrdio da je od dolaska policijske jedinice u osnovnu školu Robb do trenutka kada su odlučili upasti u učionicu u kojoj se napadač zabarikadirao prošlo 40 minuta.

Viši dužnosnik na mjestu događaja odlučio je pričekati dok školski domar ne stigne s ključevima jer su mislili da do tada ili “djeca nisu u opasnosti” ili “više niko nije živ”.

Odgođen odgovor, u kombinaciji s videosnimkom na kojoj se vidi kako policija napada frustrirane roditelje ispred škole dok je napadač još uvijek bio unutra, dovela je do rastućeg bijesa javnosti i preispitivanja načina na koji je policija riješila situaciju.

Vlasti su se trudile dati jasan vremenski okvir razvoja događaja u Uvaldeu.

Guverner Teksasa Greg Abbott u petak je rekao da je “bijesan” jer je “zaveden” u vezi s određenim informacijama, koje je objavio na konferenciji za novinare ranije ove sedmice.

– Kao što su svi saznali, informacije koje sam dobio ispostavile su se dijelom netačne – rekao je, prenosi BBC.