Američki zvaničnici

Dva brata puštena iz Guantanama nakon 20 godina u pritvoru bez optužnice

Guantanamo (1)

Američka vojska je u saopćenju najavila njihovu repatrijaciju. Nisu date neposredne informacije o bilo kakvim uslovima koje je Pakistan postavio u vezi njihovog povratka u matičnu državu

Američki zvaničnici vratili su u četvrtak dva brata iz Pakistana u njihovu domovinu nakon što su ih dvije decenije držali bez optužbi u vojnom zatvoru Guantanamo, javlja AP.

Abdul i Mohammed Rabbani bili su posljednji pritvorenici koji su pušteni iz američkog pritvora dok ta zemlja konačno ide ka pražnjenju i gašenju ovog zatvora.

Administracija George W. Busha uspostavila je zatvor u pomorskoj bazi na Kubi za osumnjičene ekstremiste koji su uhapšeni nakon napada Al Kaide 11. septembra 2001. godine na Sjedinjene Države.

Dvojica braće su prvobitno prebačeni u američki pritvor nakon što su ih pakistanski zvaničnici uhapsili u njihovom rodnom gradu Karačiju 2002. godine.

Američki zvaničnici optužili su dvojicu braće da su pomagali pripadnicima Al Kaide u stambenom zbrinjavanju i drugoj logističkoj podršci nižeg nivoa.

Braća su navela da su mučeni dok su bili u pritvoru CIA-e prije nego što su prebačeni u Guantanamo.

Američka vojna evidencija opisuje njih dvojicu na način da su pružili malo vrijednih obavještajnih podataka ili da odbacuju izjave date tokom ispitivanja na osnovu toga da su dobijene fizičkim zlostavljanjem.

Američka vojska je u saopćenju najavila njihovu repatrijaciju. Nisu date neposredne informacije o bilo kakvim uslovima koje je Pakistan postavio u vezi njihovog povratka u matičnu državu.

– Sjedinjene Države cijene spremnost vlade Pakistana i drugih partnera da podrže tekuće napore SAD-a usmjerene na odgovorno smanjenje populacije pritvorenika i konačno zatvaranje objekta u zaljevu Guantanamo – saopćilo je Ministarstvo odbrane SAD-a.