Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva dana pod okupacijom zgrada američke vlasti u Oregonu

ammon bundy

Grupa naoružanih demonstranata već dva dana pod okupacijom drži zgradu saveznih američkih vlasti u Oregonu u znak protesta zbog sudske odluke da se dvojici farmera produži zatvorska kazna koju su već odslužili zbog presude da su namjerno izazvali požare 2012. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko hiljada stanovnika grada Murns u saveznoj državi Oregon se prije dva dana okupilo na mirnim demonstracijama u znak podrške dvojici sugrađana, a porom je grupa demonstranata naoružana upala i okupirala kompleks Službe za zaštitu riba i divljači.

Naoružani demonstranti tvrde da ih ima oko 150 i da će u okupiranoj zgradi ostati sve dok sud ne odustane od ponovnog pritvaranja njihovih sugrađana Dwighta i Stevena Hammonda.

Jedan od demonstranata Ammon Bundy je novinarima kazao da još nisu dobili nikakvu reakciju američkih snaga sigurnosti.

Pozivajući sugrađane da im se pridruže, Bundy je poručio da im nije cilj nasilje, ali da ć svakako odgovoriti silom ako ona bude upotrijebljena protiv njih.

Ističući da u okupiranoj zgradi nema talaca, Bundy je poručio da je većina demonstranata spremna da se bori, ako to bude potrebno.

Inače, porodica Bundy koja predvodi proteste je poznata američkoj javnosti po višegodišnjem konfliktu u vezi sa granicama pašnjaka na farmama, a i prošle godine su dolazili u sukob sa američkim vlastima.

Uporedo s tim, lokalni policijski šerif Dave Ward je u pisanom saopćenju pozvao građane da se drže podalje od okupirane zgrade.

„Pokušat ćemo na miran način prevazići krizu. Mnoge agencije trenutno rade na tome. Bitno je da se civili drže podalje, a blagovremeno ćemo izvještavati javnost o cijelom slučaju“, navodi se u saopćenju.

Demonstranti se protive odluci suda da se u zatvor vrate Dwight i Steven Hammonda. Njih dvojica su 2012. osuđeni zbog namjernog izazivanja požara i odslužili su zatvorske kazne od tri mjeseca i godinu. Međutim, sud ih želi ponovo zatvoriti i produžiti kazne. Tokom suđenja Hammondovi su priznali da su namjerno izazivali paljevine na ranču, ali ne s ciljem nanošenja štete, već da su samo pokušavali zaštiti svoje rančeve od divljih požara i korova.