Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvije granate eksplodirale u dvorištu škole u Turskoj

turska

Ured guvernera južne pogranične turske regije Kilis saopćio je da je uzrok jutrošnje eksplozije ispred osnovne škole bila minobacačka granata koja je najvjerovatnije ispaljena sa teritorije Sirije.

„Jutros u 9,30 sati po lokalnom vremenu tri minobacačke granate, najvjerovatnije ispaljene iz Sirije, pale su na terotoriju Kilisa, od kojih su dvije pale na prazna polja, a jedna u dvorište u kojem se nalaze četiri škole. Ta granata je pala pred Osnovnu školu ‘Nazli Omer Cetin'“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je u eksploziji poginula jedna radnica škole, a da je u zgradi susjedne škole „Eyup Gokceimam“ ranjena jedna učenica sedmog razreda. Ranjena djevojčica podvrgnuta je operativnom zahvatu u bolnici u Kilisu.

Istraga o eksploziji koja je uzrokovala veću materijalnu štetu na objektima dvije škole je u toku. U eksploziji je uništeno i jedno vozilo parkirano u dvorištu škole.

Škola se nalazi na svega 10 kilometara od sirijske granice, a turske snage sigurnosti pojačale su mjere sigurnosti na tom području.