Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvije trećine Nijemaca želi novog kancelara umjesto Merkel

merkel – istanbul

Gotovo dvije trećine Nijemaca izrazilo je želju da nakon parlamentarnih izbora u septembru ove godine, umjesto Angele Merkel, neko drugi bude imenovan za novog kancelara te zemlje, pokazuje najnovija anketa organizacije YouGov, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultati ankete koji su objavljeni u ponedjeljak pokazuju da 64 posto ispitanika ne želi da aktuelna kancelarka osvoji i četvrti mandat na čelu njemačke vlade.

Značajnih 42 posto ispitanika je kazalo da je, nakon 12 godina s Merkelovom u uredu, “definitivno” došlo vrijeme da neko drugi preuzme najznačajniju funkciju u njemačkoj politici, dok oko 22 posto Nijemaca smatra da je “vjerovatno” vrijeme za promjenu kancelara.

Istovremeno, 19 posto ispitanika je reklo da je “vjerovatno najbolje” da Merkel ostane na toj funkciji, a samo osam posto smatra da ona definitivno treba zadržati posao.

Čak 42 posto pristalica njene stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) izjasnilo se za promjenu kancelara.

Razne ankete posljednjih sedmica ukazuju na tijesnu utrku za njemačkog kancelara otkako je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) imenovala Martina Schulza za svog kandidata, podsjeća portal “The Local”.

Prema rezultima ispitivanja u decembru prošle godine SPD je uživala 20 posto podrške, dok je prema jučer objavljenoj anketi agencije INSA podrška toj stranci porasla na 31 posto, što je za jedan posto više u odnosu na CDU.