Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džabarov: Bombardovanje u Siriji nije slučajno počelo danas

dzabarov

Zamjenik predsjedavajućeg Komiteta za spoljne poslove ruske Dume Vladimir Džabarov rekao je danas da će Rusija, zatražiti održavanje sastanka Savjeta bezbjednosti UN radi razgovora o raketnim udarima SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, javili su ruski mediji.

“Trenutno je u toku analiza situacije. Rusija će zahtijevati sastanak Savjeta bezbjednosti”, istakao je Džabarov, prenose “RIA Novosti”.

Predsjedavajući Komiteta za međunarodna pitanja u Gornjem domu ruskog parlamenta Konstantin Kosačev istakao je da udari na Siriju predstavljaju kršenje međunarodnog prava i da su, najvjerovatnije, osmišljeni kako bi spriječili inspektore iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja /OPCV/ da obavljaju svoj posao.

Tim inspektora OPCV-a u Siriju je stigao 12. i 13. aprila i istragu o navodnom napadu u Dumi trebalo je da započnu danas.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da nijedna od raketa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije i Francuske nije pogodila baze u Tartusu i Hmeimimu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz ruskog Ministarstva navedeno je da su napadi bili usmjereni na vojne i civilne infrastrukture u Siriji.

“Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije uništila baze u području odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Hmeimimu”, dodali su iz ruskog Ministarstva.

Tokom noći američke, britanske i francuske snage lansirale su više od stotinu raketa sa brodova i letjelica na, kako se navodi, glavna postrojenja za proizvodnju hemijskog naoružanja u Siriji.

Prema navodima zapadnih medija, udari su bili odgovor na hemijski napad na sirijski grad Dumu prošlog vikenda u kojem je poginulo više desetina civila.

Rusija i Sirija negiraju da se sličan napad desio i Moskva je optužila Britaniju da koristi incident u Dumi za podsticanje “antiruske histerije”.