Poslanik Demokratske Crne Gore

Dženan održao moralnu lekciju Crnogorcima: “Musliman sam, ali neću dopustiti da to rade crkvama”

dzenan-kolic

Njegova poruka je šerovana gotovo 3000 puta širom regiona, 2000 puta komentarisana i lajkovana od preko 17.000 korisnika društvene mreže Facebook

Video sa porukom Dženana Kolića, poslanika Demokratske Crne Gore, u kojoj on kaže da je musliman, ali da neće dozvoliti da crkve i katedrale budu pretvorene u skladišta cigareta, a džamija banku Aca Ðukanovića, prešao je milion pregleda na društvenim mrežama.

Demokratska Crna Gora je jedna od najglasnijih u svojim zahtjevima da vlada povuče Prijedlog zakona o vjeroispovesti, jer se njime dijeli ionako već duboko podijeljena država, a Kolić poručuje da je musliman, vjerom i nacijom, ali da ne da na braću hrišćane i, kako ističe, ništa mu zbog toga ne mogu.

Podgoričke Vijesti pišu da je Dženan, prije svega, održao moralnu lekciju svima u Crnoj Gori, podsjetivši i produbivši nadu da na prostorima te države i danas, još, stanuje duh Marka Miljanova, Ivana Crnojevića i Skender Bega, ali i etika merhameta, koju je iskovala islamska zajednica kroz primjere milosrđa i velikodušnosti ili, iz bliže prošlosti – lijepi duh i primjer Srđana Aleksića, čije ime nosi i jedan od podgoričkih bulevara, što bi, valjda, trebalo da znači da do vrijednosti koje on personifikuje, i danas držimo.

“Hazirov i Zumretin sin, Minin suprug, Selmin brat, Ðorđev najbolji drug, Momov, Zdenkin, Albinov i Štjefanov kolega i prijatelj, nekadašnji Mijuškov saigrač u fudbalskoj reprezentaciji Crne Gore, diplomirani inženjer arhitekture, Musliman, i vjerom, i nacijom, bjelopoljski gimnazijalac, poslanik Demokratske Crne Gore…”, u najkraćim crtama je Dženan Kolić.

Njegova poruka je šerovana gotovo 3000 puta širom regiona, 2000 puta komentarisana i lajkovana od preko 17.000 korisnika društvene mreže Facebook.

Šta je to u Dženanovoj izjavi naišlo na toliki odjek, ne samo u Crnoj Gori, već u cijelom regionu? Šta je to u njegovim riječima što smo svi mi osjetili sebi bliskim i prijemčivim?

Pogledajte video snimak.