Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Salzburg

Tragičan ishod rođendanskog slavlja

Austrijska policija
Ilustracija

Kako su za tamošnje portale ispričali rođaci i prijatelji žrtava, Samir je bio divan čovjek i mnogo se radovao rođenju unuka, a njegov sin Dženis je veoma uspješan mladić

Stravičnoj pucnjavi u Salzburgu u kojoj je ubijen Samir Halkić (46) i lakše ranjen njegov sin Dženis Halkić (24) prethodilo je slavlje u jednom kafiću povodom rođenja drugog Dženisovog djeteta, koje je prekinuto kada je jedan od gostiju kafića počeo da vrijeđa žrtve, a zatim ispred lokala izvadio pištolj i pucao na njih.

Zanatska porodica porijeklom iz Bosne i Hercegovine slavila je u utorak uveče prinovu, rođenje Dženisovog drugog djeteta u kafiću “Fokus” u Salzburgu. Veselje je prekinuto kada je u jednom trenutku jedan od gostiju kafića, inače lokalni mještanin koji nije bio zvanica porodice Halkić, počeo da vrijeđa žrtve.

Kako bi riješio nesuglasice sa čovjekom koga je te večeri prvi put vidio, pozvao je svog oca Samira i zajedno su izašli ispred lokala. Zatim je napadač, za kojeg su svjedoci kasnije rekli da je porijeklom Albanac, izvadio oružje (pretpostavlja se pištolj) i počeo pucati na njih.

Samir je od posljedica ranjavanja preminuo na licu mjesta, a Dženis je odmah prevezen u najbližu bolnicu i njegovo stanje je, prema pisanju austrijskog portala “oe24”, stabilno i on se ne nalazi u životnoj opasnosti.

Napadač je potom pješke pobjegao u nepoznatom pravcu i policija od utorka uveče intenzivno traga za njim. Na licu mjesta su pronađene čahure koje su poslate na vještačenje, ali ne i oružje iz kojeg je pucano. Iste večeri ispitani su i svi svjedoci koji su se u trenutku pucnjave nešli u blizini kafića, ali opsežna potraga za Albancem u kojoj su učestvovale i tamošnje Kobre bila je neuspješna.