Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Džihadista koji čeka pogubljenje: Abu Bakr al-Baghdadi je lažov

Abu Bakr al-Baghdadi

Bivši džihadista koji čeka na pogubljenje u iračkom zatvoru pod kontrolom Kurda, otvorio je dušu za američke medije.

Tahir Sahab Jamel ima 27 godina, a od 2013. je bio pripadnik paravojne džihadističke organizacije, ali dodaje da je vremenom shvatio da je sve pogrešno, prije nego što je uhapšen, prebačen u zatvor i optužen za veliki broj ubistava.

“Na početku, Islamska država nam je rekla da ćemo otići u raj, ali ja sam sada u zatvoru, to znači da idem u pakao. Čovjek pod imenom Salam me je povezao sa organizacijom. Rekao mi je da moram da budem džihadista i da se borim protiv šiitske vlasti. Ubijedio me je. Uključio sam se kada su pravili planove za početak operacija u Iraku i Siriji“, kaže Jamel.

Prva meta napada bio je grad Mosul, koji je potom postao nezvanična prijestolnica Islamske države u Iraku.

“Sve je bilo oko toga da se uspostavi šerijatski zakon. Morali smo da imamo svijet baziran na njemu. Rekli su nam da su ljudi tamo muslimani, ali ne pravi muslimani, a kako treba da napravimo kalifat, onda moramo da kontrolišemo ekonomiju i da preuzmemo svako naftno polje“, istakao je Jamel.

Dodaje da je uvijek odbijao naredbe da ubija, čak i naredbe koje je dobijao od samoproglašenog kalifa Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija, prenosi Beta.

“Dobijao sam mnogo naredbi od njega, ali on je lažov, lagao je sve nas. Njegov plan je potpuno pogrešan… Muči me to što sam odgovoran za ubistva mnogo ljudi, mi smo ih ubili ni za šta“, istakao je Jamel.