Globus

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti

ECDC: Koronavirus se sporo širi u školama

02/09/2020

Zatvaranje škola trebalo bi da bude posljednja mjera koju preduzimate, naglasila direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti

Direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kazala je da se čini da se koronavirus ne širi značajno u školama koje su otvorene u Evropi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mnogi učenici su se ove sedmice vratili u učionice širom Evrope, ali neki su se dijelom vratili i krajem juna. Nekoliko zemalja, poput Njemačke, počelo je novu školsku godinu u augustu.

Andrea Ammon, direktorica ECDC-a rekla je u srijedu evropskim parlamentarcima da bi antivirusne mjere poput socijalnog distanciranja, pranja ruku, izbjegavanja masovnih okupljanja i izolovanje sumnjivih slučajeva među učenicima i nastavnicima trebale biti dovoljne da ograniče širenje zarazne bolesti COVID-19. Nije spominjala nošenje zaštitnih maski.

“Zatvaranje škola trebalo bi da bude posljednja mjera koju preduzimate“, naglasila Ammon.

Belgija ima jednu od najviših stopa smrtnosti po glavi stanovnika na svijetu od posljedica koronavirusa. Gotovo 10.000 ljudi umrlo je u zemlji od 11,5 miliona stanovnika. Prema podacima ECDC-a, Belgija ima 85.393 slučaja zaraze koronavirusom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.