Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oštar stav

ECOWAS odlučuje o potencijalnoj intervenciji u cilju poništenja rezultata puča u Nigeru

ECOWAS
FOTO: Screenshot

Razne zapadne zemlje smanjile su pomoć, iako je Niger jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu i oslanja se na vanjsku pomoć za skoro polovinu svog godišnjeg budžeta

 Zapadnoafrički regionalni blok odlučit će u petak o potencijalnoj intervenciji u clju poništenja rezultata nigerskog puča nakon što je posrednička misija očigledno propala. 

Ekonomska zajednica država zapadne Afrike (ECOWAS) zauzela je oštar stav prema prošlosedmičnom svrgavanju predsjednika Mohameda Bazouma – u sedmom puču u zapadnoj i centralnoj Africi od 2020.

S obzirom na bogatstvo urana i nafte i ključnu ulogu u ratu s islamističkim pobunjenicima u regiji Sahel, Niger ima strateški značaj za Sjedinjene Države, Kinu, Evropu i Rusiju.

Razne zapadne zemlje smanjile su pomoć, iako je Niger jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu i oslanja se na vanjsku pomoć za skoro polovinu svog godišnjeg budžeta.

Nova vojna hunta, predvođena 59-godišnjim komandantom predsjedničke garde Abdourahamaneom Tianijem, poništila je u četvrtak sporazume o vojnoj saradnji s bivšom kolonijalnom silom Francuskom, kao što su to učinili susjedni Mali i Burkina Faso nakon svojih pučeva.

To bi moglo da preoblikuje dugotrajnu borbu protiv islamističkih militanata, ne samo u Nigeru nego i u regiji, prenosi Reuters.