Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef narko kartela

Edin Gačanin pušten na slobodu, ne zna se zašto i gdje se nalazi

gacanin

Rekli su da je postupak izručenja odbijen i da je Gačanin na slobodi od 29. decembra

Šef moćnog narko kartela Edin Gačanin Tito (40) pušten je na slobodu, pišu nizozemski mediji. Gačanin je na čelu kartela Tito i Dino koji “operira” po Dubaiju, a on je inače iz BiH. Također, Gačanin ima i nizozemsko državljanstvo.

On je uhapšen u Dubaiju u ogromnoj međunarodnoj akciji kodnog naziva “Pustinjska svjetlost”. Nizozemska je tražila njegovo izručenje pa nisu do kraja jasne okolnosti pod kojima je narkobos izašao na slobodu.

Istražuje se zašto je narkobos na slobodi

Kartel Tito i Dino navodno čini trećinu trgovine kokainom u Europi. Dva mjeseca nakon uhićenja, Gačanin i Nizozemac Zouhair B. nisu izručeni i nalaze se na slobodi. Mediji u Nizozemskoj pišu da se ni ne zna gdje se sada Gačanin nalazi.

Nizozemski portal AD piše da je država morala da u roku 40 dana podnese dobro obrazloženi zahtjev za izručenje. No, prema izvorima bliskima istrazi, taj rok nije ispoštovan. No, navode da prema podacima Državnog tužilaštva nije riječ o pogreški. Zahtjev za pravnu pomoć je na vrijeme i ispravno dostavljen Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Znamo priče o tome da su dokumenti prekasno predani. To nije istina. Radimo na tome da otkrijemo što je točno uzrok”, rekao je glasnogovornik tužilaštva.

Rekli su da je postupak izručenja odbijen i da je Gačanin na slobodi od 29. decembra. “Dan kasnije ponovno je primijećen na međunarodnom planu. Ne znamo gdje se trenutno nalazi”, kaže glasnogovornik. Advokat Gačanina Leon van Kleef kaže da on nije nestao i da je pušten u skladu sa zakonskim propisima.

“Čeka ga ekstradicijski postupak”, rekao je advokat. Drugi advokat kaže da je morao platiti i kauciju da izađe iz zatvora. U slučaju Zouhaira B., postupak izručenja je još u toku premda ga on može čekati na slobodi.

“Postoji opasnost da će pobjeći iz zemlje”

“Najveća opasnost je, naravno, da će takvi ljudi pobjeći iz zemlje. Ako budu uvjereni da će u bilo kojem trenutku biti izručeni, postoji šansa da će pokušati što prije napustiti Dubai”, kaže Göran Sluiter, profesor međunarodnog kaznenog prava na Univerzitetu u Amsterdamu.

Kako bi se spriječio bijeg osumnjičenih, oni ponekad moraju platiti visoku kauciju ili predati putovnicu. Čini se da to vrijedi i u ovim slučajevima, iako državno tužilaštvo i advokat to ne mogu potvrditi.

DEA smatra Gačanina jednim od 50 najvećih trgovaca drogom u svijetu

Za vrijeme operacije “Pustinjska svjetlost” uhapšeno je 47 osoba. Šest osoba uhapšenih u Dubaiju smatraju se glavnima u super kartelu koji čini trećinu europske trgovine kokainom.

Istražitelji su do narko bande došli preko dešifriranja poruka s aplikacije Sky koju su kriminalci često koristili za tajnu komunikaciju.

Bosanac Edin Gačanin iz Brede je desetljećima aktivan u svijetu droge. DEA Gačanina smatra jednim od 50 najvećih trgovaca drogom u svijetu.