Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Egipat otvorio granicu sa Gazom, hiljade Palestinaca nada se prelasku

palestina

Egipat je otvorio granicu sa Gazom u srijedu, obezbijedivši tako jednu od rijetkih prilika za Palestince da pobjegnu iz enklave koja je pod opsadom već duže od deset godina, piše Guardian.

Hiljade Palestinaca okupilo se na stadionu u nadi da će ih Egipat pustiti u svoju zemlju. Prozvani dižu pasoše u zrak radi identifikacije.

Khalil Qeshta, 45-godišnjak koji čeka ulazak u Egipat, kaže kako medicinski tretman u Gazi nije pomogao njegovom sinu kojem očajnički treba pomoć jer povraća krv zbog oboljenja stomaka.

“Idem u Egipat o svom trošku, jer mi je sin bolestan već dvije godine. Pokušali smo sve u Gazi, ali nema pomoći. Već treći put pokušavam ući u Egipat, nadam se da ću danas imati sreće”, kaže Khalil.

Jedan student čeka ulazak u Egipat kako bi nastavio dalje i otišao u Tursku studirati. Kaže da je već zakasnio na septembarski rok, ali se nada da će stići na drugi koji je tek počeo.

Prelay Rafah bit će otvoren četiri dana na humanitarnoj bazi. Egipat granicu uglavnom drži zatvorenom od 2013. zbog sigurnosnih razloga.

Prelazak u Egipat čeka 30.000 Palestinaca. Između ostalih, prelazak čekaju studenti, medicinski pacijenti i biznismeni. Međutim, neće svi uspjeti preći granicu.

Siham al-Zaq, 37-godišnjakinja, ušla je u Gazu preko Alžira prije skoro godinu dana kako bi posjetila bolesnu majku, i od tada joj ne daju da se vrati.

“Registrovala sam se da pređem granicu nekoliko puta kada je Egipat otvarao granicu, ali svaki put su me odbijali”, rekla je majka troje djece koja se želi vratiti svojoj porodici.