Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Egipatska vlada ustupa dva otoka Saudijskoj Arabiji, opozicija protiv

tirann

Odluka egipatske vlade o ustupanju dva strateški važna otoka u Crvenom moru Saudijskoj Arabiji prouzročila je u nedjelju ljutite reakcije opozicionih političara i korisnika društvenih mreža u Egiptu.

Egipatska je vlada u subotu navečer objavila da su tehnička istraživanja pomorske granice sa Saudijskom Arabijom pokazala da se otoci Tiran i Sanafir nalaze u saudijskim teritorijalnim vodama.

Saopćenje se vremenski poklopilo s petodnevnim posjetom saudijskog kralja Salmana Kairu. Saudijski kralj održao je u nedjelju govor u egipatskom parlamentu koji mu je iskazao toplu dobrodošlicu, uz aplauz i ovacije.

Saudijska Arabija pružila je Egiptu značajnu finansijsku i diplomatsku pomoć nakon što je predsjednik Abdel-Fatah al-Sissi, tada komandant oružanih snaga, 2013. svrgnuo nepopularnog islamističkog predsjednika Muhameda Morsija.

Otoci Tiran i Sanafir kontroliraju južni ulaz u zaljev Aqaba, u kojem se nalaze važne izraelske i jordanske luke.

Jedini al-Sissijev protukandidat na predsjedničkim izborima 2014. Hamdin Sabahi odbacio je plan o ustupanju otoka, uz obrazloženje da je protivan egipatskom ustavu koji zabranjuje ustupanje bilo kojeg dijela državnog teritorija.

Al-Sissi i Salman trebali bi “povući” u petak potpisan sporazum o koracima kojima se definira pomorska granica između dvije zemlje kako se ne bi stvorio utisak da Saudijska Arabija “iskorištava nevolju Egipta”, napisao je Sabahi na Facebooku, prenosi Hina.

Istaknuti advokat i aktivist za prava veterana Khaled Ali kazao je da će pokrenuti sudsku tužbu protiv ustupanja otoka.

Petero ljudi uhapšeno je zbog pokušaja organiziranja protesta u središtu Kaira protiv plana egipatske vlade, izvijestio je Egipatski centar za ekonomska i socijalna prava.

Vlada je odluku o ustupanju obrazložila tvrdnjom da su egipatske oružane snage štitile otoke temeljem odgovarajućeg zahtjeva koji im je 1950. uputio tadašnji saudijski kralj Abdul-Aziz.

Protivnici predaje otoka tvrde pak da se prema sporazumu Velike Britanije i Otomanskog carstva iz 1906. godine otoci nalaze u egipatskim teritorijalnim vodama.