Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Egipatski sud potvrdio zatvorske kazne za Mubaraka i sinove

mubarak i sinovi

Egipatski žalbeni sud je u subotu odbacio zahtjev bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka i dvojice njegovih sinova vezan za trogodišnju zatvorsku kaznu za korupciju, ali je malo vjerovatno da će se ponovo naći u zatvoru jer su već odslužili kaznu.

U maju je egipatski sud osudio Mubaraka i njegove sinove na tri godine zatvora bez mogućnosti pomilovanja u ponovnom suđenju za korištenje javnih fondova u ličnu korist, javio je AFP.

Oni će morati platiti kaznu od 125 miliona egipatskih funti (15,96 miliona dolara) i vratit će 21 milion funti državnom trezoru. Sudski izvor izjavio je za Reuters da su Mubarak i sinovi platili 104 miliona funti tokom trajanja suđenja.

Mubarak, koji je vladao Egiptom 30 godina prije nego što je svrgnut u narodnom ustanku 2011. godine, i dvojica njegovih sinova Gamal i Alaa su već proveli najmanje po tri godine u zatvoru zbog drugih optužbi.

Sudski tretman prema Mubaraku otkako je svrgnut je često kritikovan, a njegovi protivnici tvrde da je previše blag, što je izazvalo sumnje u egipatsku tranziciju ka demokratiji.