Globus

U više od 50 gradova

Ekološki ustanak u Srbiji: Najavljeni masovni protesti i blokade puteva

04/12/2021

Proteste i blokade saobraćajnica prošlog vikenda obilježile su napetosti i sukobi

U Beogradu i u još najmanje 50 gradova širom Srbije za subotu u 14 sati zakazani su protesti uz blokade saobraćajnica kojima pokret Ekološki ustanak pokušava spriječiti projekt eksploatacije litija korporacije “Rio Tinto” u zapadnoj Srbiji.

Skupovi podrške demonstrantima u Srbiji najavljeni su i u New Yorku ispred sjedišta UN-a, te u Berlinu, pored Brandenburških vrata, a moguće i ispred sjedišta “Rio Tinta” u Londonu, najavili su organizatori.

Proteste je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja desetak nevladinih udruženja, građanskih inicijativa i organizacija koji žele spriječiti usvajanje zakona o eksproprijaciji i referendumu o promjeni Ustava, kao preduslov početku projekta rudarenja litija, a vladajuće stranke optužuju ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, piše Hina.

Iz Vučićevog ureda u petak navečer je najavljeno da će on danas posjetiti Gornje Nedeljice, na području Jadra u okolici Loznice, gdje mještani 12 sela tog kraja strepe zbog istraživanja kompanije “Rio Tinto” i najavljenog rudarenja litija.

Udruženje Ne damo Jadar, čiji aktivisti se bore protiv projekta “Rio Tinta” ukazujući na pogubne posljedice eksploatacije i hemijske prerade rude litija na okolinu, poručili su kako ni na koji način ne sudjeluju u organiziranju Vučićevog dolaska, ocijenivši ga kao “manipuliranja i pritisak”.

– Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu jer naša popustljivost i smirenost ne govori o našoj slabosti već o našoj volji da gradimo demokraciju, poručio je ranije ove sedmice Vučić komentirajući napetosti na protestima zbog blokada saobraćajnica, a od organizatora protesta zatražio je da kažu koliko će “to maltretiranje trajati”, naglasivši kako mu “ne pada na pamet” da sluša ulicu i da služi ulici.

On je poručio da je litij ekonomski “važan za Srbiju” i naglasio da će “prvi biti protiv projekta” ako ne bude zadovoljan studijom o izvodljivosti eksploatacije litija.

Proteste i blokade saobraćajnica prošlog vikenda obilježile su napetosti i sukobi, a najoštriji je dokumentiran snimkama na društvenim mrežama kada je na demonstrante u bageru krenuo čovjek za kojeg dio opozicije i aktivisti tvrde da je pristalica vladajućih naprednjaka srbijanskog predsjednika Vučića.

Potom je na aktiviste i građane nasrnula grupa mladića sa kapuljačama na glavama te letvama i čekićima u rukama.

Proteste je “fašizmom” nazvao ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, te najavio da će policija ubuduće “primijeniti nasilje”, ali je ubrzo promijenio retoriku uz poruku da će intervenirati ukoliko budu ugroženi životi, imovina i institucije, a MUP je uveo poseban broj telefona na koji građani mogu prijaviti blokade saobraajnica i nasilje tokom protesta.

Kako je najavljeno, piše Beta, u Beogradu će okupljanje građana koji planiraju biti dio blokade početi u 13:00 sati kod centra Sava, a studenti su najavili okupljanje u isto vrijeme kod tržnog centra Ušće.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova snimat će i fotografisati učesnike današnjih okupljanja, saopštio je MUP.

Snimanje će se obavljati u skladu sa članom 52. Zakona o policiji Republike Srbije, navedeno je u saopštenju, prenio je Tanjug.

Komentari

Autor: Aljazeera

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.