katastrofa u državi Ohio

Eksplodirao voz koji je prevozio opasnu hemikaliju: “Uginulo hiljade riba, umiru kokoške…”

voz

Predstavnici kompanije povukli su se samo nekoliko sati prije početka sastanka, navodeći brige za sigurnost

Uplašeni i frustrirani stanovnici grada East Palestine, u američkoj saveznoj državi Ohio, nakon napetog sastanka s dužnosnicima u srijedu ostali su bez odgovora.

Velik dio bijesa bio je usmjeren na željezničku kompaniju Norfolk Southern, čiji je voz s otrovnim hemikalijama iskočio iz tračnica prije 13 dana dok je prolazio kroz grad, uzrokujući veliki požar, navodi BBC.

Predstavnici kompanije povukli su se samo nekoliko sati prije početka sastanka, navodeći brige za sigurnost.

Nakon iskakanja iz tračnica, ekipe za hitne slučajeve izvršile su kontrolisano ispuštanje vinil klorida iz pet vagona koji su bili u opasnosti od eksplozije. Nakon toga je bio prisutan gusti dim nad gradom, ali ekipe koje prate kvalitetu zraka nastojale su uvjeriti mještane da sve ide po planu.

Uprkos tim uvjeravanjima dužnosnika, mnogi stanovnici kažu da su i dalje u strahu od potencijalnih šteta, za koje kažu da su podjednako utjecale na ljude i divlje životinje.

Hiljade mrtvih riba pojavilo se u potocima u gradu, a neki ljudi su lokalnim medijima rekli da su im iznenada uginule kokoške, a da su im se kućni ljubimci razboljeli.