Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljska

Eksplozija u rudniku, poginula najmanje četiri rudara, veliki broj ih zadobio opekotine

rudnik poljska

Vlasnik JSW (JSW.WA) saopćio je da se vjerovatna eksplozija u rudniku uglja Pniowek u Pawlowicama dogodila nešto poslije ponoći na dubini od 1.000 metara

Četiri osobe su poginule, a sedam se vodi kao nestali u rudniku uglja na jugu Poljske, rekao je visoki vladin dužnosnik, nakon što je vlasnik rudnika opisao eksploziju metana u srijedu u ranim satima.

Vlasnik JSW (JSW.WA) saopćio je da se vjerovatna eksplozija u rudniku uglja Pniowek u Pawlowicama dogodila nešto poslije ponoći na dubini od 1.000 metara. U tom su području u tom trenutku bila su ukupno 42 rudara, od kojih je 21 prevezeno u bolnicu, prenosi Reuters.

– Vrlo tužna informacija. Četiri rudara poginula su od posljedica eksplozije u rudniku Pniowek. Potraga za još sedam drugih je u toku. Pridružujem se molitvi s porodicama i voljenima rudara – napisao je potpredsjednik Vlade Jacek Sasin na Twitteru.

Većina ozlijeđenih zadobila je opekline, rekli su doktori novinarima.

Iz JSW je saopćeno da u spašavanju učestvuje 13 ekipa, ali da je trenutno operacija spašavanja stavljena na čekanje.

– Akcija spašavanja je privremeno obustavljena dok se barijera od prašine, koja štiti bazu spašavanja od eksplozije metana, ne obnovi – navodi se u saopćenju kompanije.

Dodali su da porodice stradalih rudara primaju psihološku pomoć.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da su njegove “misli i molitve” s porodicama rudara i da će otputovati u to područje.