Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oštar zaokret udesno

Ekstremna desnica osvojila najviše glasova na izborima u Nizozemskoj, pokazuje izlazna anketa

geert wilders
Foto: Screenshot/ YouTube

Wilders je poznat kao “holandski Trump”, dijelom zbog frizure koja podsjeća na frizuru bivšeg američkog predsjednika, ali i po govorima protiv imigranata i muslimana

Krajnje desničarska, antiislamska partija Geerta Wildersa pobijedila je na izborima u Holandiji, pokazale su izlazne ankete u srijedu, donoseći politički zemljotres koji će se osjetiti daleko izvan granica te zemlje.

PVV (Partija slobode) osvojila je 35 mjesta u parlamentu, prema izlaznoj anketi Ipsosa, čime je odnijela ubjedljivu pobjedu, pošto je blok desnog centra osvojio 23 mesta, a blok ljevice 26 mesta.

Ako se potvrdi konačnim rezultatima, Wildersova pobjeda označava oštar zaokret udesno na koji će se u Briselu gledati sa strepnjom – PVV je obećao referendum o članstvu Holandije u Evropskoj uniji.

Imigracija je bila ključna tema i Wildersov tvrd stav, uključujući zatvaranje granica i deportaciju ilegalnih imigranata, izgleda da je naišao na odjek kod holandskih glasača.

Iako se čini da je Wilders trijumfovao na glasanju, nije jasno da li će uspjeti da prikupi neophodnu podršku za dovoljno široku koaliciju da formira funkcionalnu vladu.

Svi lideri tri druge najveće stranke rekli su da neće ući u koaliciju koju predvodi PVV.

Wilders je poznat kao “holandski Trump”, dijelom zbog frizure koja podsjeća na frizuru bivšeg američkog predsjednika, ali i po govorima protiv imigranata i muslimana.

Od nazivanja Marokanaca “ološem” do održavanja takmičenja za karikature poslanika Muhameda, Wilders je izgradio karijeru od svoje samozvane misije da zaustavi navodnu “islamsku invaziju” na Zapad.

Tokom kampanje, pokušao je da ublaži svoju poruku, rekavši da bi neke od svojih najtvrđih stavova o islamu mogao da staviti “u zamrzivač”.

On je naglasio da će biti premijer za sve “bez obzira na njihovu vjeru, porijeklo, spol ili šta god”, insistirajući da je kriza troškova života veći prioritet.

Ali kao što se njegovi protivnici neumorno ističu, manifest njegovog PVV-a govori drugačije.

S prepoznatljivom Wildersovom retorikom, manifest kaže: “Tražioci azila uživaju u divnim besplatnim bifeima na kruzerima, dok holandske porodice moraju da smanje namirnice”.

Program stranke predlaže zabranu islamskih škola, Kur'ana i džamija. Marame za pokrivanje glave bi bile zabranjene u vladinim zgradama. “Holandija nije islamska zemlja”, dodaje se u tekstu.

Takođe se navodi da će biti održan “obavezujući referendum” izlasku Holandije iz Evropske unije. PVV takođe poziva na “trenutni prekid” razvojne pomoći.

Po pitanju spoljne politike, paralele sa Trumpom su jasne. “Holandija na prvom mjestu”, ističe manifest.

PVV bi premjestio holandsku ambasadu u Jerusalem da podrži Izrael, “bliskog prijatelja i jedinu pravu demokratiju na Bliskom istoku”.