Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

El Chapo nikada ne zna u kojoj ćeliji se nalazi

El Chapo Guzman

Nakon hapšenja narko bosa Joaquina El Chapa Guzmana meksičke vlasti u strahu su da bi ovaj kriminalac mogao pobjeći iz zatvora treći put, stoga su pojačali ionako jako obezbjeđenje u zatvoru u kojem je El Chapo smješten, prenosi Anadolu Agency (AA).

Guzman, koji je uhapšen prošlog petka, izolovan je u posebnom zatvorskom dijelu kako bi se otklonile sumnje da bi mogao pobjeći, kao što je radio ranije. Policija Meksika tvrdi kako su prethodna dva uspješna pokušaja bježanja iz zatvora meksičkog narko bosa isplanirana “filmski”.

El Chapo, čiji nadimak znači “kratki”, prvi put je iz meksičkog zatvora Altiplano na 90 kilometara od Mexico Citya pobjegao 2001. godine. Stražarima je promakao skrivajući se u korpi za veš, a kasnije je uhapšen u pacifičkom ljetovalištu u meksičkoj državi Sinaloa. Drugi bijeg iz zatvora desio se 2014. godine nakon čega je u podnožju zatvora pronađen tunel dužine više od 1,5 kilometara, koji je El Chapo iskoristio za bijeg.

Iz pomenutih razloga, kako piše britanski “The Guardian”, El Chapo je po dolasku u zatvor u petak svakog dana premještan iz jedne ćelije u drugu tako da nikada nije u prilici vidjeti u kojoj prostoriji se nalazi. Pored toga, obezbjeđeno je i 24-satno fizičko osiguranje ćelije u kojoj je Guzman smješten.

Juan Pablo Badillo, jedan od Guzmanovih advokata, kazao je kako je njegov klijent “fizički vrlo slab” te da se žalio da je izložen “brutalnom psihološkom pritisku”.

“On je smješten posebnu, hladnu stranu zatvora i u potpunoj je izolaciji”, kazao je Badillo dodajući kako Guzmana tokom šest dana u zatvoru nije posjetio niko od članova porodice.

Sjedinjene Američke Države od Meksika su zatražile uzručenje El Chapa koji je bio na čelu jednog od najbrutalnijih narko kartela “Sinaola”, čiji pripadnici članovima suparničkih bandi odrubljuju glave i vješaju njihova tijela na javnim mjestima.