Globus

El Chapo spreman priznati krivicu, ali pod jednim uslovom

09/02/2016

Šef meksičkog kartela Sinaloa Joaquin ‘El Chapo’ Guzman izjavio je da je spreman priznati krivnju za neke optužbe što mu američko pravosuđe stavlja na teret, ali je istovremeno postavio jedan uslov.

U razgovoru za meksičku televiziju Univision, El Chapov advokat José Refugio Rodríguez izjavio je da njegov klijent ne želi ići u strogo čuvani zatvor. Rodríguez, u prvom televizijskom intervjuu u 36 godina advokatske karijere, ispričao je da je njegov klijent predložio mogućnost dogovora s SAD-om kako bi pristao na izručenje.

“Tražili bismo povoljnije uslove suđenja u SAD-u. Uslov nam je da moj klijent ne bude u visoko sigurnom zatvoru te da dođe tamo nakon dogovora o trajanju kazne”, rekao je Rodríguez. Sudeći prema detaljima zahtjeva, Guzman želi izbjeći savezni zatvor ADX u saveznoj državi Colorado, zaključuje Business Insider.

Prema pisanju New York Timesa, zatvorenici ADX-a smješteni su u ćelijama dimenzija 3,5 metara s 2 metra. Zatvorenici imaju do deset sati vježbanja sedmično, ali mogu vježbati samostalno u zatvorenoj teretani ili posjetiti dvorište za rekreaciju.

Međutim, čak i u tom dvorištu pojedinačno su zatvoreni u kavezima.

Podsjetimo, iz zatvora Altiplano narkoboss pobjegao je prošlog ljeta kroz 1,5 kilometara dug tunel, koji je imao ventilaciju i stepenice. To mu nije bilo prvi put: godine 2001. pobjegao je iz strogog zatvora skrivajući se u korpi za veš. Njegovo hvatanje 2014. godine tamošnja je vlada nazivala velikom pobjedom u borbi protiv organiziranog kriminala.

El Chapov bijeg otkriven je kad su čuvari krenuli u redovni obilazak. Ispod kade u kupatilu njegove ćelije otkrivena je rupa duboka oko 10 metara s ljestvama, koja je vodila u tunel s rasvjetom, ventilacijom i stepenicama. Izlaz iz tunela nalazi se u osamljenoj kućici na građevinskom zemljištu.

Inspektori su pronašli i motor, vjeruju da su uz pomoć njega kroz tunel transportovali alat i iskopanu zemlju.

Uhvaćen je početkom januara ove godine, a meksičke vlasti objavile su poprilično dramatične snimke njegovog hvatanja.

Po završetku kratke operacije, Guzman i šestorica njegovih tjelohranitelja bili su uhićeni, dok su petorica pripadnika zloglasnog kartela Sinaloa bili ubijeni. O učinkovitosti marinaca govori činjenica da je ranjen samo jedan pripadnik meksičke mornarice.

Na snimkama je zabilježeno kako govori da je pogođen. Drugi komandos ga tješi i govori “Smiri se, smiri se”, piše CNN.

U pozadini čuju se pucnjevi i povremene eksplozije granata dok meksički specijalci metodički osiguravaju svaku sobu dvospratnice.

Međutim, Guzman je uspio u metežu pobjeći. Iskoristio je tajni prolaz iz kuće u kanalizacijsku mrežu grada Los Mochis. Proteklo je oko 90 minuta prije nego su meksički specijalci otkrili tajni prolaz, rekao je jedan visoki meksički dužnosnik CNN-u.

Marinci su krenuli u potjeru za odbjeglim kriminalcem kroz kanalizacijske tunele, ali im je pobjegao. Na kraju su ga uhvatili u automobilu što ga je ukrao po izlasku iz kanalizacije.

Policija je uhvatila Guzmana u potkošulji prekrivenoj prljavštinom iz kanalizacije. Uhvaćen je samo tri dana prije nego što je napunio šest mjeseci na slobodi. Prije šest mjeseci pobjegao je tunelom iz maksimalno sigurnog zatvora.

Usprkos bijegu iz kuće, Guzman i njegovi tjelohranitelji bili su spremni za borbu. Naime, prema informacijama što su ih objavili meksički marinci, pronašli su lansere raketa, osam pušaka, poluatomatsko oružje, granate te četiri oklopljena vozila.

Snimke kuće pokazuju i neke naznake o tome kakav je bio svakodnevni život tamo. Kuhinja je bila pretrpana smećem, a u spavaćoj sobi razbacani su DVD-i popularne serije “Kraljica juga”. Sapunica, snimljena prema istoimenoj knjizi, prikazuje uspjeh mlade žene iz Meksika koja postaje najmoćnija krijumčarka drogom na jugu Španije.

Guzman je vraćen u isti zatvor u Meksiku iz kojeg je pobjegao prošle godinem, ali sada mu prijeti izručenje u Sjedinjene Američke Države gdje ga čekaju optužnice za sedam zlodjela povezanih s drogom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.