Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“El Profesor” sa Balkana vođa kokainskog klana sa Kanarskih ostrva

policija – spanija

Španska policija uhapsila je 11 osoba na Kanarskim ostrvima, među kojima su po jedan državljanin Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore osumnjičeni za trgovinu narkoticima u cijeloj Evropi. Među uhapšenima su još i Italijan, Norvežanin, Švicarac i dva Španca.

Uhapšena grupa se sumnjiči da je iz Južne Amerike prenosila velike količine narkotika, pretežno kokaina za evropsko tržište.

Prilikom hapšenja zaplijenjeno je 49 kilograma kokaina, 20 kilograma hašiša, pištolj i nešto municije kao i skoro 40.000 eura.

Narko grupa uhapšena je u okviru operacije “Scipio” koju španska policija sprovodi od kraja prošle godine.

Operacija “Scipio” se prije svega bavila istragom međunarodnog narko-klana koji su vodili kriminalci sa prostora bivše Jugoslavije, a koji se prije svega bavio transportom i dilovanjem kokaina.

Kako navode španski mediji, grupa je djelovala iz Španije ali je bila aktivna i u drugim zemljama istočne Evrope, na primjer Rusiji. Vođa grupe, poznat pod nadimkom ” El Profesor” služio je u JNA, a kriminalna organizacija djelovala je po principima stečenim na vojnoj obuci, navodi španski list “La Provincia“.

Dio kokaina zaplijenjen je u hotelskoj sobi, a tu je stigao kao dio pošiljke iz Rio de Žaneira.