OSCE

Elisabeth Rosenstock-Siller iznijela stav SAD-a i Kanade o zaključcima NSRS

nsrs (2)

Istakla je kako SAD-a i Kanada pozivaju sve lidere da zaustave akcije koje izazivaju podjele

Vršilac dužnosti zamjenika šefa misije, Elisabeth Rosenstock-Siller, na sjednici Stalnog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Beču je izjavila kako su Sjedinjene Američke Države i Kanada zabrinute zbog političke situacije u BiH.

Istakla je kako SAD-a i Kanada pozivaju sve lidere da zaustave akcije koje izazivaju podjele. Također, naglasila je kako SAD i Kanada nedvosmisleno podržavaju suverentitet i teritorijalni integritet naše zemlje.

Obraćanje savjetnice Rosenstock-Siller prenosimo u cijelosti:

– Sjedinjene Američke Države i Kanada i dalje su zabrinute zbog tekuće političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Zaključci koje je 10. decembra usvojila Narodna skupština Republike Srpske su eskalacijski korak i ugrožavaju institucije na državnom nivou Bosne i Hercegovine i ukupnu stabilnost. Pozivamo sve lidere da napuste zapaljivu retoriku i akcije koje izazivaju podjele.

Pozivamo sve lidere da se odmah ponovo fokusiraju na funkcionalno upravljanje.

Čvrsto vjerujemo da svaki pokušaj poništavanja 26 godina mira i napretka kroz povlačenje iz institucija na državnom nivou i stvaranje paralelnih institucija prijeti podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, rizikuje regionalnu nestabilnost i stvara teškoće za građane koji traže mir i prosperitet.

Pridružujemo se našim partnerima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Italije i Evropske unije kako bismo izrazili zabrinutost zbog ove eskalacijske mjere i pozvali na hitan nastavak dijaloga.

Opredijeljeni smo za konstruktivan dijalog sa svim liderima u Bosni i Hercegovini kako bismo okončali političku krizu, vratili se važnom poslu upravljanja i slijedili reforme neophodne za stabilnost i prosperitet.

Sjedinjene Američke Države i Kanada nedvosmisleno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i prosperitet entiteta Republika Srpska, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta u okviru jedne Bosne i Hercegovine, rekla je Rosenstock-Siller.