Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropska medicinska agencija

EMA: Izbjegavati vakcinu AstraZenece za starije od 60 godina

The spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues in Maintal

Potvrdio je da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina te da su Francuska i Njemačka, koje imaju na raspolaganju više vrsta vakcina, odlučile izbjegavati AstraZenecu i za starije od 60 te im radije nude mRNA vakcine

Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je u nedelju 13. juna da bi zemlje trebale izbjegavati vakcinu AstraZenece protiv COVID-19 za starije od 60 godina zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

EMA smatra vakcinu AstraZenece sigurnim za sve dobne skupine, no nekoliko zemalja članica Europske unije ga je prestalo koristiti za mlade ili ga je ograničilo na ljude od 50 do 65 godina.

Tu su odluku zemlje donijele nakon zabilježenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka kod mlađe populacije.

Voditelj radne skupine EMA-e za COVID-19 Marco Cavaleri je kazao za Reuters da je njihovo stajalište i dalje da “u kontekstu pandemije korisnost vakcine premašuje moguće rizike”.

“No, s obzirom na to da zaraza jenjava i uzimajući u obzir da su mladi manje izloženi rizicima povezanim s COVID-19, smatramo da bi za njih bilo bolje da koriste vakcine razvijene mRNA tehnologijom, poput Moderne ili Pfizera”, rekao je Cavaleri.

Potvrdio je da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina te da su Francuska i Njemačka, koje imaju na raspolaganju više vrsta vakcina, odlučile izbjegavati AstraZenecu i za starije od 60 te im radije nude mRNA vakcine.

Demant iz HZJZ-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u srijedu je demantirao medijsku interpretaciju preporuka Evropske agencije za lijekove (EMA), u kojoj se tvrdilo da se vakcina Astra Zeneca ne preporučuje starijima od 60 godina, a koju su proteklog vikenda prenijeli i hrvatski mediji.

Iz HZJZ-a podsjećaju da je u nedjelju, 13. juna, u intervjuu za talijanski dnevni list La Stampa voditelj radne skupine EMA-e Marco Cavaleri izjavio kako benefiti vakcina AstraZeneca nadmašuju rizike, pogotovo za populaciju iznad 60 godina.

“Iz nepoznatog razloga, La Stampa je izjavu pogrešno interpretirala i objavila kako EMA ne preporučuje cjepivo AstraZeneca za osobe starije od 60 godina. EMA je odmah reagirala, a Cavaleri je u demantiju za Reuters izjavio kako se radi o pogrešnoj interpretaciji i da je vakcina AstraZeneca sigurno za sve dobne grupe, pogotovo za osobe starije od 60 godina”, dodaju iz HZJZ-a.

“Nažalost, moje riječi nisu ispravno prenesene u intervjuu za La Stampu. Cjepivo AstraZeneca ima povoljan profil rizika za sve dobne grupe, posebno one iznad 60 godina“, izjavio je Cavaleri za Reuters.