Globus

Direktor policije

Epilog protesta u Beogradu: 23 uhićenih, više od 60 povrijeđenih

08/07/2020

Rezultat sinoćnjih protesta i nereda u Beogradu, po njegovim riječima, izuzetno je ozbiljan što se tiče policije

Direktor policije Republike Srbije Vladimir Rebić u razgovoru za RTS kazao je kako je policija tokom sinoćnjih protesta u Beogradu “reagovala suzdržano” te da je oko 23 sata upotrijebila hemijska sredstva i uspjela rastjerati sve demonstrante.

Rezultat sinoćnjih protesta i nereda u Beogradu, po njegovim riječima, izuzetno je ozbiljan što se tiče policije.

“Povrijeđena su najmanje 43 policajca, ali je broj vjerovatno znatno veći jer se oni s lakšim povredama nisu javljali. Imamo podatak i o 17 povrijeđenih demonstranata, uhićene su 23 osobe zbog nereda, zapaljeno je pet policijskih vozila, a povrijeđena su i tri konja”, naveo je Rebić.

Dodao je kako su među privedenima i Damnjan Knežević te bivši član Dveri Srđan Nogo koji se, kako kaže, mogu označiti kao organizator upada u Skupštinu Srbije.

“Damnjan Knežević u javnosti je poznat kao organizator narodnih patrola protiv migranata. Policija će izvršiti analizu i utvrditi ko je odgovoran za organizaciju protesta dok je odgovornost za napad na policiju i upad u Skupštinu na Kneževiću i Nogu”, kazao je Rebić.

Direktor policije također kaže kako je izuzetno iznenađen sinoćnjim događajima.

“Mislim da je policija dugo bila suzdržana. Upotrijebili smo fizičku snagu tek kad je ona bila upotrijebljena prema nama, postupali smo krajnje suzdržano, kemijska sredstva upotrijebili smo tek oko 23 sata, a na kraju je i konjica morala intervenirati. Ipak smo uspjeli rastjerati sve demonstrante, a na osnovu videozapisa s kamera pokušat ćemo identificirati sve koji su činili nasilje na beogradskim ulicama”, tvrdi Rebić.

Više hiljada demonstranata okupilo se sinoć ispred zgrade srbijanskog parlamenta nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio strože epidemiološke mjere i vraćanje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije vezane za koronavirus.

Policija je intervenirala iza 23 sata, a predstavnici civilnih organizacija optužili su snage reda za prekomjernu upotrebu sile.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.