Epilog protesta u Prištini: Uhapšeno 95 osoba, povrijeđeno šest

pristina protesti

Kosovska policija (KP) saopštila je da je danas poslijepodne u akciji hapšenja Albina Kurtija, poslanika “Samoopredjeljenja”, nakon mitinga opozicije, uhapšeno 95 aktivista “Samoopredjeljenja”, da su povrijeđena četvorica aktivista i dva policajca. Portparol Kosovske policije, Baki Kelani je, na vanrednoj konferenciji za novinare, kazao da je Kurti uhapšen prema nalogu za hapšenje zbog njegovog nasilnog ponašanja u Skupštini Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Tokom mitinga, kao što znate, na bini se pojavio i gospodin Kurti, koga prema nalogu za hapšenje traže pravosudni organi i obaveza Kosovske policije je bila da primeni taj nalog za hapšenje kako bi istog dovela pred pravosudne organe”, kazao je major Kelani.

On je istakao da je policija preduzela mjere u momentu kada se Kurti u pratnji više osoba uputio u sjediše “Samoopredjeljenja”. Tom prilikom policija je naišla na otpor demonstranata i morala je da interveniše kako bi omogućila relevantnim policijskim jedinicama da obave svoj zadatak. Kelani je naveo da je otpor policiji pružen i unutar objekta u kome je sjedište “Samoopredjeljenja”.

pristina protesti1

“Tamo je naišla na snažan otpor jednog broja osoba koje su bile unutar objekta i koje su bile izuzetno nasilne, gađajući različitim predmetima u pravcu jedinica policije koje su ušle u objekat. Gađali su teškim sredstvima, od štapova, metalnih predmeta, stolica, stolova, do upotrebe spreja i suzavca, koji je bacan na policiju”, izjavio je Kelani.

Major Kelani je kazao da je tokom intervencije policije, ispred i unutar sjedišta te partije, bilo povrijeđenih i uhapšenih.

“U policijsku stanicu je privedeno 95 osoba na razgovor i dalju procedure. Kao rezultat nasilja iskazanog unutar i van sjedišta “Samoopredjeljenja” povrijeđene su četiri osobe na strani demonstranata i dva policajca”, kazao je portparol policije.

Prema njegovim riječima, situacija je pod punom kontrolom policije i zbog istrage unutar sjedišta Pokreta, ulice koje vode u tom pravcu su blokirane, a pred kordonom policije nalaze se dvije grupe aktivista “Samopredjeljenja” njih oko 50, koje pokušavaju da odu u sjedište partije.

Istovremeno, ujedinjena kosovska opozicija je saopštila da je danas na protestu bilo više od 35.000 građana, te da je vlast svojim ponašanjem odmah nakon mirnog skupa “pokazala da ne podnosi mirnu opoziciju”. Policija, teško naoružana i maskirana, navodi opozicija, upala je u kancelarije najvećeg opoziconog subjekta, Pokret “Samoopredjeljenje”, gdje je bilo stotine aktivista tek pridošlih sa mitinga i bila nasilna prema njima. Uhapšeno oko 100 aktivista i veliki broj je povrijeđen, dodaje se.

Osnovno tužilaštvo Prištine, koje Kurtija tereti za krivična djela: izazivanje opšte opasnosti, upotreba oružja i ometanje službenika u izvršavanju zvaničnih dužnosti, zatražilo je mjeru pritvora za okrivljenog uz obrazloženje da se nije odazvao pozivu tužioca, da je ponovio krivično djelo i da je bio u bjekstvu.