Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Evropo i Zapade, zašto šutite?

Erdogan: Smrtnom presudom Morsiju, na smrt je osuđena i demokra

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je jučerašnjim izricanjem smrtne presude svrgnutom predsjedniku Egipta Mohammadu Morsiju, ujedno izrečena i smrtna presuda demokratiji i volji naroda.

Naglasivši da to nije događaj koji se “može lako progutati”, Erdogan je kazao da će svijet poreći i negirati sam sebe ukoliko ostane nijem na taj potez egipatskog suda.

[pull_quote_right]Kada su u Turskoj bili događaji u Gezi parku, napali ste nas medijski i svim što ste imali na raspolaganju[/pull_quote_right]

“Ako zagovarate da su biračke kutije demokratija, onda su i izbori, demokratija i volja naroda osuđeni na smrt jučerašnjom presudom. Ako Morsi bude pogubljen, a nadam se da neće, taj moj brat će biti uzdignut na status šehida koji se borio protiv terorističke organizacije. Vjerujem da će i nas Gospodar tako uzdići ako dođemo u takvo iskušenje”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je uputio i kritike evropskim i zapadnim institucijama koje su zabranile smrtne kazne, a ne reagiraju na slučajeve u Egiptu.

Erdogan: Smrtnom presudom Morsiju, na smrt je osuđena i demokra

“Evropo i Zapade, zašto šutite? Zašto ste stali na stranu vođe udara Sisija? Obraćam se cijelom svijetu, međunarodnim institucijama, zašto ne uvedete sankcije? Kada su u Turskoj bili događaji u Gezi parku, napali ste nas medijski i svim što ste imali na raspolaganju. Šta je bilo u Gezi parku? Cilj je bio posve drugi, unazaditi Tursku, ali nisu uspjeli u tome. Mislili su nas ekonomski poraziti, ali nisu ni u tome uspjeli”, poručio je Erdogan.