Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: FETO je tumor i uklonićemo ga gdje god da se proširio

Recep Tayyip Erdogan – etiopija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan naglasio je danas u Ankari odlučnost u borbi protiv terorističke organizacije FETO, sve do potpunog uklanjanja svih elemenata te terorističke organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Etiopija je među našim prijateljima koji su uvidjeli zločinačko lice FETO-a i koji su svjesni opasnosti koju FETO predstavlja po čovječanstvo. U vezi sa tim pitanjem činimo zajedničke korake. Odlučni smo da uklonimo taj FETO tumor, ne samo iz Etiopije nego i iz čitave regije, i gdje god se proširio. Dužni smo ga ukloniti jer je to tumor”, rekao je Erdogan nakon sastanka sa predsjednikom Etiopije Mulatuom Teshome Wirtuom koji boravi u posjeti Turskoj.

Istakao je kako su tokom današnje posjete održani i sastanci delegacija dvije zemlje te su potpisana i četiri važna sporazuma, dodajući kako je Etiopija važan i blizak prijatelj Turske.

Dodao je i kako je Etiopija jedan od najvažnijih strateških partnera Turske u Africi, napominjući kako su danas imali priliku razgovarati o jačanju saradnje između dvije zemlje i u narednom periodu.

“Danas sam vidio da postoji snažna volja na obje strane u pogledu jačanja saradnje”, kazao je Erdogan, podsjetivši da investicije Turske u Subsaharskoj Africi iznose šest milijardi dolara, od čega 2,5 milijardi u Etiopiji.