Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan i Hollande: Ne treba podizati tenzije

erdogan-i-hollande12

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom u vezi sa obaranjem ruskog vojnog aviona kojeg su jučer zbog povrede zračnog prostora Turske presreli turski borbeni avioni.

Prema izvorima iz Ureda predsjednika Turske, Erdogan je Hollanda informisao o događaju dok je francuski predsjednik podržao pravo Turske na odbranu suvereniteta.

Oba lidera su bila saglasna da nije potrebno podizati tenzije u regiji.

U utorak ujutro su dva aviona tipa F-16 turskih zračnih snaga tokom patrolne kontrole u skladu sa pravilnikom o angažmanu u roku od pet minuta deset puta upozorili ruski avion SU-24 da krši turski zračni prostor, a potom intervenirali.

Rusija je saopćila da je oboreni avion koji je pao u sirijskoj pograničnoj regiji Bayirbucak, nedaleko od turskog Hataya pripadao njenim zračnim snagama. NATO je potom potvrdio tačnost turskih navoda da je ruski avion povrijedio turski zračni prostor.

Ruski avioni su i početkom oktobra povrijedili turski zračni prostor. Ruski zvaničnici su tada uputili izvinjenje i obećali da se to neće ponoviti. Turska je tada ponovila stav da će, u skladu sa pravilnikom o angažmanu zračnih snaga, vojno odgovoriti na povredu njenog zračnog prostora.