Erdogan izdao dekret: Zatvaraju se sve institucije povezane s Gulenom

erdogan-sauer

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izdao je dekret o zatvaranju 2.341 institucije, među kojima su škole, dobrotvorne organizacije, sindikati i medicinski centri, nakon neuspjelog prošlotjednog pokušaja vojnog udara u zemlji, javlja Al Jazeera.

Jedan vladin dužnosnik je rekao da su sve institucije koje će biti zatvorene povezane s pokretom Fethullaha Gulena, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama i kojega Erdogan okrivljuje za pokušaj vojnog udara te traži od Washingtona njegovo izručenje.

Gulen negira bilo kakvu povezanost s vojnim udarom, a SAD traži od Turske da joj dostavi dokaze kako bi razmotrila zahtjev za izručenjem.

Dekret, koji je, prema pisanju Anadolije, prvi koji je donesen u skladu s ovlastima u izvanrednom stanju, također produžuje vremensko razdoblje koje osoba može provesti u pritvoru na 30 dana.

Dekret je objavljen u službenom vladinom glasniku. Dekret će se sada naći u Parlamentu, u kojemu dominira Erdoganova Partija pravde i razvoja.

Parlament nadzire provođenje takvih odluka koje su usvojene u sklopu izvanrednog stanja proglašenog u četvrtak.

Više od 45.000 uposlenika u javnom sektoru razriješeno je dužnosti u okviru istrage nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, javlja Anadolija.

Prema tim informacijama, razriješen je velik broj uposlenih u javnima poduzećima, uključujući Vladu, ministarstva i druge državne urede i institucije.

Provedbom istrage samo su u petak dužnosti razriješene najmanje 954 osobe, a od 15. srpnja ta brojka iznosi 45.484.

Odlukom Ministarstva obrane, dužnosti su razriješena 262 vojna suca i tužitelja.

Istovremeno je Ministarstvo obrazovanja ukinulo licence za oko 21.000 učitelja te najavilo zatvaranje više od 600 škola.

Broj pritvorenih je premašio 10.000, a među njima je više od 7.000 vojnika, uključujući najmanje 126 generala i admirala.

Poništeno je oko 11.000 putovnica, u svrhu sprječavanja bijega ljudi koji su moguće povezani s pokušajem puča.

Erdogan tvrdi da je izvanredno stanje potrebno kako bi se uspostavio red nakon pokušaja prevrata, u kojemu je poginulo 260 ljudi.

Najavio je kako će Vrhovno vojno vijeće Turske za nekoliko dana raspravljati i o restruktuiranju oružanih snaga.

Poručio je i kako “Europska unija ima pristran i stav pun predrasuda prema Turskoj”, čime je reagirao na kritike Bruxellesa povodom mjera turske države nakon pokušaj puča.

“Oni daju kontradiktorne izjave. Pristrani su, imaju predrasude i nastavit će na taj način da se odnose prema Turskoj”, rekao je Erdogan za TV-stanicu France 24.

EU je, nakon najava da bi Turska mogla ponovo uvesti smrtnu kaznu, iznijela oštre kritike, navodeći da Turskoj u tom slučaju nije mjesto u Uniji.